Ten lekki i przewiewny przepis na pączki drożdżowe to wspaniała świąteczna uczta. Można je zanurzyć w polewie czekoladowej lub, jeśli chcesz, dodać posypkę cukierkową.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 30 minut
- Dodatkowy czas: 1 godzina 45 minut
- Czas całkowity: 2 godziny 45 minut
Składniki
- 3 ½ szklanki mąki uniwersalnej
- 2 (0,25 uncji) opakowania aktywnych suchych drożdży
- ¾ szklanki mleka
- ¾ szklanki białego cukru
- ¼ szklanki masła
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2 litry oleju do głębokiego smażenia
- 1 szklanka cukru pudru do posypania
Proces gotowania
- Połącz 1 3/4 szklanki mąki z drożdżami w dużej misce. Podgrzej mleko, cukier, masło i sól w rondlu na średnim ogniu, aż masło się rozpuści.
- Dodaj mieszaninę mleka i jajka do mieszanki mąki; ubijaj mocnym mikserem elektrycznym na małej prędkości, aż do połączenia, około 30 sekund.
- Zwiększ prędkość do maksymalnej i ubijaj przez 3 minuty. Dodawaj po trochu pozostałą mąkę, mieszając łyżką, aż powstanie zwarte, ale elastyczne ciasto.
- Przenieś ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą. Ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne, od 4 do 5 minut. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj i pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 1 godziny.
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, ugniataj ciasto i rozwałkuj na grubość 1/2 cala. Wycinaj pączki za pomocą obsypanej mąką foremki do pączków; ponownie zwiń ozdoby i pokrój je w pączki. Przełóż pączki na blachę do pieczenia, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Rozgrzej olej we frytownicy do 180 stopni C (360 stopni F).
- Pracując partiami, smaż pączki na gorącym oleju, kilkakrotnie obracając, aż będą złociste. Łyżką cedzakową wyjmuj pączki na metalową kratkę, aby odciekły i całkowicie ostygły.
- Ostudzone pączki zanurzaj w cukrze cukierniczym.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 9
- Kalorie 542
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 27 g 34%
- Tłuszcze Nasycone 6g 32%
- Cholesterol 57mg 19%
- Sód 191mg 8%
- Całkowita zawartość węglowodanów 69 g 25%
- Błonnik 2g 6%
- Cukry ogółem 31g
- Białko 8g
- Wapń 40mg 3%
- Żelazo 3mg 15%
- Potas 131mg 3%