Pączki waniliowe – Przepis

Pączki

Te pączki są wypełnione ziarenkami wanilii. Ziarna wanilii dodają naturalnie słodkiego smaku, ale można je również zastąpić innymi smakami, takimi jak cynamon czy gałka muszkatołowa.

Wydajność: wychodzi około 14 pączków.

Składniki

  • 2 2/3 szklanki niebielonej mąki uniwersalnej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki niesolonego masła, roztopionego
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki cukru pudru (plus kolejne 2 łyżki) Nasiona z 1 laski wanilii
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka Zmiękczyć masło do foremek

Dla Glazury

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki roztopionego, niesolonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 mała szczypta soli
  • 2 do 3 łyżek mleka Barwnik spożywczy i posypka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
  • Posmaruj masłem 14 otworów trzech puszek i odłóż na bok.
  • W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia przez około 30 sekund. Odłożyć na bok.
  • Za pomocą elektrycznego miksera ręcznego wymieszaj olej roślinny, masło, laskę wanilii i cukier na gładką masę (przez około 1 minutę).
  • Mieszaj jajka, jedno po drugim, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
  • Dodawaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem. Rozpocznij i zakończ mieszanką mąki.
  • Łyżką nakładaj ciasto do wysmarowanych masłem zagłębień pączków. Wypełnij je około 1/4 cala od krawędzi. Piec przez 7 do 8 minut. Wykałaczka wbita w pączek powinna wyjść czysta.
  • Przenieś pączki na metalową kratkę, aby ostygły.
  • W misce o płaskim dnie utrzyj cukier puder, roztopione masło, wanilię i sól. Dodajemy 2 łyżki mleka, w razie potrzeby dodajemy więcej do uzyskania pożądanej konsystencji. Ubijaj, aż będzie gładka.
  • W razie potrzeby zabarwić barwnikiem spożywczym.
  • Zanurzaj pączki w glazurze. W razie potrzeby podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 6 do 10 sekund na maksymalnej mocy, podczas zanurzania pączków.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl