Tortelli di Carnevale – włoskie pączki karnawałowe – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Tortelli di Carnevale – włoskie pączki karnawałowe.

Pączki są typowym elementem karnawału we Włoszech, słynnego festiwalu w dniach poprzedzających Wielki Post. Każdy region, a właściwie każda rodzina ma swój własny przepis.

W Mediolanie i Lombardii karnawałowe pączki nazywane są „tortelli” i aromatyzowane są likierem anyżowym, grappą i skórką cytrynową.

Podsumowanie przepisu na Tortelli di Carnevale – włoskie pączki karnawałowe

  • czas przygotowania: 20 minut
  • gotować: 12 minut
  • dodatkowo: 3 godziny 30 minut
  • łącznie: 4 godziny 2 minuty
  • Porcje: 8

Składniki na Tortelli di Carnevale – włoskie pączki karnawałowe

  • 12 uncji płynnej wody
  • 5 łyżek niesolonego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
  • 5 uncji płynnego likieru o smaku anyżu
  • ¼ szklanki białego cukru
  • 3 łyżki grappy
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 3 jajka, oddzielone
  • 2 szklanki smalcu lub w razie potrzeby

Wskazówki dotyczące przygotowania Tortelli di Carnevale – włoskich pączków karnawałowych

  1. Połącz wodę, masło i sól w rondlu; doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia; wymieszać z mąką, aż dobrze się wymiesza.
  2. Postaw rondelek na średnim ogniu; gotuj i mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od boków rondla, od 3 do 5 minut.
  3. Zdejmij rondelek z ognia i wymieszaj z ciastem likier anyżowy, cukier, grappę i skórkę z cytryny.
  4. Schłodzić ciasto do temperatury pokojowej, co najmniej 30 minut.
  5. Żółtka ubić z ostudzonym ciastem, aż dobrze się wymiesza. Przykryj miskę czystym ręcznikiem i odstaw na 3 godziny.
  6. Ubij białka w misce, aż utworzą się sztywne szczyty; delikatnie wmieszać w ciasto, aż nie pozostaną białe smugi.
  7. Podgrzej smalec w ciężkim rondlu na średnim ogniu lub we frytkownicy.
  8. Z ciasta uformuj kulki wielkości piłek golfowych; smaż partiami na gorącym smalcu, aż pączki lekko się zarumienią i ugotują, od 4 do 5 minut.

Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania Tortelli di Carnevale (włoskie pączki karnawałowe)

  • Liczba porcji według przepisu: 8
  • Kalorie: 298,9
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 5,3g 11%
  • węglowodany: 30,1g 10%
  • błonnik pokarmowy: 0,8 g 3%
  • cukry: 9g
  • tłuszcz: 14,5 g 22%
  • tłuszcze nasycone: 7,2 g 36%
  • cholesterol: 93,7 mg 31%
  • witamina a iu: 313,5IU 6%
  • odpowiedniki niacyny: 2,7mg 21%
  • witamina c: 1mg 2%
  • kwas foliowy: 59,2 mcg 15%
  • wapń: 18,6 mg 2%
  • żelazo: 1,6 mg 9%
  • magnez: 9,1 mg 3%
  • potas: 59,3mg 2%
  • sód: 49mg 2%
  • tiamina: 0,2 mg 23%
  • kalorie z tłuszczu: 130,3
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl