Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Tortelli di Carnevale – włoskie pączki karnawałowe.
Pączki są typowym elementem karnawału we Włoszech, słynnego festiwalu w dniach poprzedzających Wielki Post. Każdy region, a właściwie każda rodzina ma swój własny przepis.
W Mediolanie i Lombardii karnawałowe pączki nazywane są „tortelli” i aromatyzowane są likierem anyżowym, grappą i skórką cytrynową.
Podsumowanie przepisu na Tortelli di Carnevale – włoskie pączki karnawałowe
- czas przygotowania: 20 minut
- gotować: 12 minut
- dodatkowo: 3 godziny 30 minut
- łącznie: 4 godziny 2 minuty
- Porcje: 8
Składniki na Tortelli di Carnevale – włoskie pączki karnawałowe
- 12 uncji płynnej wody
- 5 łyżek niesolonego masła
- 1 szczypta soli
- 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
- 5 uncji płynnego likieru o smaku anyżu
- ¼ szklanki białego cukru
- 3 łyżki grappy
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 3 jajka, oddzielone
- 2 szklanki smalcu lub w razie potrzeby
Wskazówki dotyczące przygotowania Tortelli di Carnevale – włoskich pączków karnawałowych
- Połącz wodę, masło i sól w rondlu; doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia; wymieszać z mąką, aż dobrze się wymiesza.
- Postaw rondelek na średnim ogniu; gotuj i mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od boków rondla, od 3 do 5 minut.
- Zdejmij rondelek z ognia i wymieszaj z ciastem likier anyżowy, cukier, grappę i skórkę z cytryny.
- Schłodzić ciasto do temperatury pokojowej, co najmniej 30 minut.
- Żółtka ubić z ostudzonym ciastem, aż dobrze się wymiesza. Przykryj miskę czystym ręcznikiem i odstaw na 3 godziny.
- Ubij białka w misce, aż utworzą się sztywne szczyty; delikatnie wmieszać w ciasto, aż nie pozostaną białe smugi.
- Podgrzej smalec w ciężkim rondlu na średnim ogniu lub we frytkownicy.
- Z ciasta uformuj kulki wielkości piłek golfowych; smaż partiami na gorącym smalcu, aż pączki lekko się zarumienią i ugotują, od 4 do 5 minut.
Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania Tortelli di Carnevale (włoskie pączki karnawałowe)
- Liczba porcji według przepisu: 8
- Kalorie: 298,9
- % Dzienna wartość *
- białko: 5,3g 11%
- węglowodany: 30,1g 10%
- błonnik pokarmowy: 0,8 g 3%
- cukry: 9g
- tłuszcz: 14,5 g 22%
- tłuszcze nasycone: 7,2 g 36%
- cholesterol: 93,7 mg 31%
- witamina a iu: 313,5IU 6%
- odpowiedniki niacyny: 2,7mg 21%
- witamina c: 1mg 2%
- kwas foliowy: 59,2 mcg 15%
- wapń: 18,6 mg 2%
- żelazo: 1,6 mg 9%
- magnez: 9,1 mg 3%
- potas: 59,3mg 2%
- sód: 49mg 2%
- tiamina: 0,2 mg 23%
- kalorie z tłuszczu: 130,3