Pączki ze słodkich ziemniaków – Przepis

Pączki

Te pączki warzywne są (nieco) zdrową odmianą tradycyjnych pączków na bazie ciasta. Mają też orzechy pekan, które nadają mu niemal wakacyjny smak.

Wydajność: na 10 do 12 pączków.

Składniki

  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki słodkiej mąki ryżowej
  • ¼ szklanki mączki orzechowej (drobno zmielonej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki mleka (plus 2 łyżki)
  • 1/3 szklanki puree ze słodkich ziemniaków
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do polewy

  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego, niesolonego masła
  • ¼ szklanki brązowego cukru, luzem
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka prażonych orzechów pekan, grubo zmielonych

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 150°F. Spryskaj patelnię z pączkami nieprzywierającym sprayem do gotowania.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, mączkę pekan, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i imbir.
  • Używając innej miski, połącz jajka, słodkie ziemniaki, syrop klonowy, jajka, mus jabłkowy, olej i ekstrakt waniliowy.
  • Do suchych składników dodać mokre. Mieszaj tylko do momentu ich połączenia. Unikaj nadmiernego mieszania.
  • Formę do pączków napełnij ciastem. Nie wypełniaj całkowicie każdej formy.
  • Piec przez 18 do 22 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione na brzegach.
  • Przed wyjęciem pączków należy pozostawić je na blaszce do ostygnięcia na 5 minut. Przed dodaniem polewy poczekaj, aż całkowicie ostygną.
  • Aby przygotować polewę, w misce wymieszaj syrop i masło.
  • W drugiej misce wymieszaj cukier, orzechy pekan i cynamon.
  • Posmaruj syropem polewę na wierzchu ostudzonych pączków i posyp mieszanką orzechów pekan.
  • Przed podaniem skrop pączka pozostałym syropem, aby orzechy pekan się sklejały. Przed podaniem odczekaj 15 minut, aby pączki ostygły.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl