Te pączki warzywne są (nieco) zdrową odmianą tradycyjnych pączków na bazie ciasta. Mają też orzechy pekan, które nadają mu niemal wakacyjny smak.
Wydajność: na 10 do 12 pączków.
Składniki
- ½ szklanki mąki owsianej
- ½ szklanki słodkiej mąki ryżowej
- ¼ szklanki mączki orzechowej (drobno zmielonej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 duże jajka
- ¼ szklanki mleka (plus 2 łyżki)
- 1/3 szklanki puree ze słodkich ziemniaków
- ¼ szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do polewy
- ½ szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki roztopionego, niesolonego masła
- ¼ szklanki brązowego cukru, luzem
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka prażonych orzechów pekan, grubo zmielonych
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 150°F. Spryskaj patelnię z pączkami nieprzywierającym sprayem do gotowania.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, mączkę pekan, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i imbir.
- Używając innej miski, połącz jajka, słodkie ziemniaki, syrop klonowy, jajka, mus jabłkowy, olej i ekstrakt waniliowy.
- Do suchych składników dodać mokre. Mieszaj tylko do momentu ich połączenia. Unikaj nadmiernego mieszania.
- Formę do pączków napełnij ciastem. Nie wypełniaj całkowicie każdej formy.
- Piec przez 18 do 22 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione na brzegach.
- Przed wyjęciem pączków należy pozostawić je na blaszce do ostygnięcia na 5 minut. Przed dodaniem polewy poczekaj, aż całkowicie ostygną.
- Aby przygotować polewę, w misce wymieszaj syrop i masło.
- W drugiej misce wymieszaj cukier, orzechy pekan i cynamon.
- Posmaruj syropem polewę na wierzchu ostudzonych pączków i posyp mieszanką orzechów pekan.
- Przed podaniem skrop pączka pozostałym syropem, aby orzechy pekan się sklejały. Przed podaniem odczekaj 15 minut, aby pączki ostygły.