Są szybkie i łatwe do wykonania. Świetnie smakują z kawą lub na śniadanie. Spróbuj obtoczyć je w cynamonie i cukrze lub zjeść na gładko.
Wydajność: około 24 dziurek na pączki
Składniki
- ¾ szklanki samorosnącej mąki
- ½ szklanki samorosnącej mieszanki mąki kukurydzianej
- ¼ szklanki cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- ½ szklanki maślanki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej we frytkownicy lub patelni do temperatury 375°F.
- W misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon.
- Osobno ubić jajko z maślanką.
- Powoli dodawaj masę jajeczną do suchych składników. Wymieszaj widelcem lub trzepaczką, ale nie do końca. Powinno być nadal lekko grudkowate. Nie przesadzaj z mieszaniem.
- Nakładaj łyżką ciasto na olej i smaż, aż uzyskają złoty kolor.
- Pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.