Te pączki wyglądają stosunkowo prosto, ponieważ są po prostu pokryte cukrem. Ale dodatek Nutelli nadaje temu prostemu pączkowi cukrowemu wyjątkowo bogaty smak.
Wydajność: wychodzi około 12 pączków.
Składniki
- 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży (2 ½ łyżeczki)
- 2/3 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
- 3 ½ mąki uniwersalnej
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli koszernej
- 3 jajka
- 7 łyżek masła, pokrojonego na kawałki (temperatura pokojowa)
- Olej do smażenia Nutella do nadzienia
Sposób przygotowania
- Używając miksera stacjonarnego z hakiem do wyrabiania ciasta, wymieszaj drożdże i mleko.
- Poczekaj, aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodaj mąkę, sól, jajka i 1/3 szklanki cukru. Mieszaj na małym ogniu przez około 4 minuty.
- Dodaj pokrojone na kawałki masło i kontynuuj mieszanie przez 5 do 6 minut.
- Wyjmij ciasto z miski i zawiń je w plastikową folię. Przechowywać w lodówce przez 6 do 15 godzin.
- Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj go na grubość około ½ cala.
- Za pomocą foremki do ciastek wycinaj pączki.
- Pączki ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia i pozostaw pączki do wyrośnięcia na 2 lub 3 godziny w ciepłym miejscu. Pączki powinny niemal podwoić swoją objętość.
- Podgrzej 3 cale oleju w ciężkim garnku do temperatury 350°F.
- Wyłóż tacę ręcznikami papierowymi. Do małej miski dodaj 1 szklankę cukru.
- Smaż pączki z każdej strony, aż będą złocistobrązowe z każdej strony (około 2 minuty z każdej strony). Wyjmij i odsącz na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym.
- Gdy ostygną na tyle, że można je chwycić, zwiń pączek w cukiernicy, aż całkowicie się nim pokryje.
- Pozwól pączkom całkowicie ostygnąć. Zwykle zajmuje to około 30 minut.
- Napełnij rękaw cukierniczy z małą okrągłą końcówką Nutellą.
- Zrób dziurę w boku pączka i włóż około 1/3 szklanki Nutelli.
- Natychmiast podawaj.