To tradycyjny przepis na pączki, które są lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie jak ciasto w środku. Twoja rodzina pomyśli, że kupiłeś te wspaniałe pączki!
Wydajność: wychodzi 12 pączków (i dziurek).
Składniki
- 2 ¼ szklanki mąki tortowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki masła (temperatura pokojowa)
- 2 duże żółtka
- ½ szklanki kwaśnej śmietany oleju rzepakowego do smażenia
Dla Glazury
- 3 ½ szklanki przesianego cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki syropu kukurydzianego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki gorącej wody
Sposób przygotowania
- W dużej misce przesiej mąkę, sól, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce utrzyj masło z cukrem, aż uzyskasz piaszczystą masę.
- Dodać żółtka i dalej dobrze miksować.
- Gdy masa będzie lekka i gęsta, dodać suche składniki w trzech częściach. Na zmianę kwaśną śmietanę z suchymi składnikami.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i schładzaj przez godzinę.
- Używając powierzchni posypanej mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około ½ cala.
- Użyj dwóch foremek do ciastek różnej wielkości lub foremki do pączków, aby wyciąć jak najwięcej pączków. Zanurz foremki w mące, aby zapobiec sklejaniu się ciasta.
- Do garnka z grubym dnem wlej około 2 cali oleju rzepakowego. Rozgrzej olej do 325 stopni F.
- Smaż pączki partiami przez około dwie minuty z każdej strony.
- Odsącz pączki na papierowym ręczniku lub papierowej torbie, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
- Wszystkie składniki glazury wymieszaj w dużej misce, aż uzyskasz gładką masę.
- Zanurzaj pączki w polewie, aż będą całkowicie pokryte.
- Użyj rusztu umieszczonego nad blachą do pieczenia, aby odsączyć nadmiar glazury.