Pączki ze śmietaną – Przepis

Pączki

To tradycyjny przepis na pączki, które są lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie jak ciasto w środku. Twoja rodzina pomyśli, że kupiłeś te wspaniałe pączki!

Wydajność: wychodzi 12 pączków (i dziurek).

Składniki

  • 2 ¼ szklanki mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki masła (temperatura pokojowa)
  • 2 duże żółtka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany oleju rzepakowego do smażenia

Dla Glazury

  • 3 ½ szklanki przesianego cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki syropu kukurydzianego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania

  • W dużej misce przesiej mąkę, sól, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia.
  • W osobnej misce utrzyj masło z cukrem, aż uzyskasz piaszczystą masę.
  • Dodać żółtka i dalej dobrze miksować.
  • Gdy masa będzie lekka i gęsta, dodać suche składniki w trzech częściach. Na zmianę kwaśną śmietanę z suchymi składnikami.
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i schładzaj przez godzinę.
  • Używając powierzchni posypanej mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około ½ cala.
  • Użyj dwóch foremek do ciastek różnej wielkości lub foremki do pączków, aby wyciąć jak najwięcej pączków. Zanurz foremki w mące, aby zapobiec sklejaniu się ciasta.
  • Do garnka z grubym dnem wlej około 2 cali oleju rzepakowego. Rozgrzej olej do 325 stopni F.
  • Smaż pączki partiami przez około dwie minuty z każdej strony.
  • Odsącz pączki na papierowym ręczniku lub papierowej torbie, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
  • Wszystkie składniki glazury wymieszaj w dużej misce, aż uzyskasz gładką masę.
  • Zanurzaj pączki w polewie, aż będą całkowicie pokryte.
  • Użyj rusztu umieszczonego nad blachą do pieczenia, aby odsączyć nadmiar glazury.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl