Te proste pączki można przygotować w niecałe 15 minut. Są tak proste, że możesz mieć trudności z powstrzymaniem się od ich zrobienia w każdy weekend!
Wydajność: wychodzi 18 pączków.
Składnik
- 2 łyżki białego octu
- 3/8 szklanki mleka
- 2 łyżki tłuszczu
- ½ szklanki białego cukru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli Olej do smażenia
- ½ szklanki cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania
- Wmieszaj ocet do mleka i odstaw, aż mieszanina zgęstnieje (zaledwie kilka minut).
- W średniej misce utrzyj tłuszcz i cukier, aż uzyskasz gładką masę.
- Ubijaj wanilię i jajko, aż się połączą.
- Wymieszaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Dodawaj mieszankę cukru na zmianę z mieszaniną mleka.
- Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni do grubości 1/3 cala. Za pomocą foremki do pączków pokroić w pączki. Odstawiamy pączki na około 10 minut.
- Rozgrzej olej do smażenia do 100°C. Smaż pączki, aż staną się złotobrązowe.
- Wyjmij pączki na talerz lub tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Gdy pączki są jeszcze ciepłe, obtocz je w cukrze cukierniczym. Natychmiast podawaj.