Rosyjskie pączki – Przepis

Pączki

Pyszne pączki na bazie ciasta wzbogaconego serem. Do tego przepisu tradycyjnie używa się Tvorog (rosyjskiego twarogu), ale doskonale komponuje się również z serem wiejskim lub ricottą.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Czas całkowity: 30 minut

Składniki

  • 9 uncji sera wiejskiego
  • 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka białego cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub do smaku (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru pudru lub do smaku (opcjonalnie)

Proces gotowania

  1. W misce wymieszaj ser wiejski, mąkę, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, aż powstanie lepkie ciasto.
  2. Wilgotnymi rękami uformuj ciasto w kulki o średnicy 1 cala, aby zapobiec sklejaniu się.
  3. Rozgrzej olej we frytkownicy lub ciężkim rondlu do temperatury 375 stopni F (190 stopni C). Olej powinien być gorący, ale nie dymić. Jest gotowy do smażenia, jeśli wokół drewnianej łyżki umieszczonej w oleju widać pęcherzyki powietrza.
  4. Smażyć porcję kulek ciasta na gorącym oleju na złoty kolor, około 2 minut. Pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Posypać cukrem cukierniczym.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 4
  • Kalorie 331
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 16 g 21%
  • Tłuszcze Nasycone 5g 25%
  • Cholesterol 113mg 38%
  • Sód 261mg 11%
  • Całkowita zawartość węglowodanów 32 g 12%
  • Błonnik 1g 3%
  • Cukry ogółem 6g
  • Białko 14g
  • Wapń 192mg 15%
  • Żelazo 2mg 12%
  • Potas 148mg 3%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl