Pyszne pączki na bazie ciasta wzbogaconego serem. Do tego przepisu tradycyjnie używa się Tvorog (rosyjskiego twarogu), ale doskonale komponuje się również z serem wiejskim lub ricottą.
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Czas całkowity: 30 minut
Składniki
- 9 uncji sera wiejskiego
- 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
- 2 jajka
- 1 łyżka białego cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub do smaku (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki soli
- olej do smażenia
- 1 łyżka cukru pudru lub do smaku (opcjonalnie)
Proces gotowania
- W misce wymieszaj ser wiejski, mąkę, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, aż powstanie lepkie ciasto.
- Wilgotnymi rękami uformuj ciasto w kulki o średnicy 1 cala, aby zapobiec sklejaniu się.
- Rozgrzej olej we frytkownicy lub ciężkim rondlu do temperatury 375 stopni F (190 stopni C). Olej powinien być gorący, ale nie dymić. Jest gotowy do smażenia, jeśli wokół drewnianej łyżki umieszczonej w oleju widać pęcherzyki powietrza.
- Smażyć porcję kulek ciasta na gorącym oleju na złoty kolor, około 2 minut. Pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Posypać cukrem cukierniczym.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 4
- Kalorie 331
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 16 g 21%
- Tłuszcze Nasycone 5g 25%
- Cholesterol 113mg 38%
- Sód 261mg 11%
- Całkowita zawartość węglowodanów 32 g 12%
- Błonnik 1g 3%
- Cukry ogółem 6g
- Białko 14g
- Wapń 192mg 15%
- Żelazo 2mg 12%
- Potas 148mg 3%