Pączki z czerwonego aksamitu – Przepis

Pączki

Te bogate pączki stanowią wspaniały deser lub grzeszną przekąskę. Glazura z serka śmietankowego stanowi idealne uzupełnienie tych pączków przypominających ciasto.

Wydajność: na 10 do 12 pączków.

Składniki

1 szklanka mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1/3 szklanki cukru kryształu (plus 2 łyżki) 1 duże ubite jajko 1/3 szklanki maślanki (plus 1 łyżka stołowa) 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • ¾ łyżeczki destylowanego białego octu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

Dla Glazury

  • ¼ szklanki bitego serka śmietankowego (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 do 5 łyżek gęstej śmietanki (lub więcej w zależności od konsystencji)

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
  • W dużej misce wymieszaj kakao, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj łyżką.
  • Dodaj jajko i maślankę. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj masło. Zamieszać.
  • W małej misce wymieszaj sodę oczyszczoną i ocet. Dodać wanilię i wymieszać.
  • Dodaj mieszaninę do ciasta na pączki.
  • Wymieszaj czerwony barwnik spożywczy.
  • Łyżką przełóż ciasto do lekko natłuszczonej formy do pieczenia pączków. Każdą formę napełniamy do około 2/3 objętości.
  • Piec przez 7 do 8 minut. Przed wyjęciem pączków należy pozostawić je na blaszce do ostygnięcia na co najmniej 5 minut.
  • W małej misce energicznie ubijaj ser śmietankowy, aż będzie gładki.
  • Dodajemy porcjami cukier, śmietankę i wanilię. Ciągle ubijaj.
  • Pączki można zanurzyć w polewie lub posmarować małą łyżeczką. W razie potrzeby posyp posypką lub startą czekoladą.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl