Te bogate pączki stanowią wspaniały deser lub grzeszną przekąskę. Glazura z serka śmietankowego stanowi idealne uzupełnienie tych pączków przypominających ciasto.
Wydajność: na 10 do 12 pączków.
Składniki
1 szklanka mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1/3 szklanki cukru kryształu (plus 2 łyżki) 1 duże ubite jajko 1/3 szklanki maślanki (plus 1 łyżka stołowa) 2 łyżki niesolonego masła, roztopionego i ostudzonego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¾ łyżeczki destylowanego białego octu
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Dla Glazury
- ¼ szklanki bitego serka śmietankowego (temperatura pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 4 do 5 łyżek gęstej śmietanki (lub więcej w zależności od konsystencji)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 425 stopni F.
- W dużej misce wymieszaj kakao, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj łyżką.
- Dodaj jajko i maślankę. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj masło. Zamieszać.
- W małej misce wymieszaj sodę oczyszczoną i ocet. Dodać wanilię i wymieszać.
- Dodaj mieszaninę do ciasta na pączki.
- Wymieszaj czerwony barwnik spożywczy.
- Łyżką przełóż ciasto do lekko natłuszczonej formy do pieczenia pączków. Każdą formę napełniamy do około 2/3 objętości.
- Piec przez 7 do 8 minut. Przed wyjęciem pączków należy pozostawić je na blaszce do ostygnięcia na co najmniej 5 minut.
- W małej misce energicznie ubijaj ser śmietankowy, aż będzie gładki.
- Dodajemy porcjami cukier, śmietankę i wanilię. Ciągle ubijaj.
- Pączki można zanurzyć w polewie lub posmarować małą łyżeczką. W razie potrzeby posyp posypką lub startą czekoladą.