Fioletowe Pączki – Przepis

Pączki

Te wyjątkowe pączki mają zarówno nutę lawendy, jak i polewę jagodową. To połączenie sprawi, że pomyślisz, że już prawie wiosna!

Wydajność: wychodzi 8 pączków.

Składniki

  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suszonej lawendy
  • 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
  • ¼ szklanki jasnej oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Dla Glazury

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki jagód (rozmrożonych, jeśli używasz mrożonych owoców)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 do 2 łyżek mleka

Sposób przygotowania

  • Umieść 1 łyżkę suszonej lawendy w ciepłej wodzie na 25 do 30 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 350°F. Lekko nasmaruj formę do pieczenia pączków.
  • Odcedź herbatę lawendową i odstaw.
  • Zmiksuj pozostałą lawendę i siemię lniane w robocie kuchennym, aż zostaną drobno zmielone.
  • Połącz mieszankę lawendową z herbatą lawendową. Dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  • Połącz mieszaninę lawendy z syropem klonowym, olejem, ekstraktem waniliowym i octem. Mieszaj aż do połączenia.
  • Przesiej mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Mieszaj aż do połączenia.
  • Ciasto włóż do formy na pączki, wypełniając do ¾ wysokości.
  • Piec 12 minut. Pozostaw pączki do ostygnięcia na patelni na 5 minut. Następnie przenieść na kratkę do ostygnięcia.
  • Połącz składniki glazury w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodać więcej mleka.
  • Glazurę przełóż do miski i zanurz w niej pączki. Całość polewy należy stwardnieć przed podaniem.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl