Te wyjątkowe pączki mają zarówno nutę lawendy, jak i polewę jagodową. To połączenie sprawi, że pomyślisz, że już prawie wiosna!
Wydajność: wychodzi 8 pączków.
Składniki
- ½ szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki suszonej lawendy
- 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- ¼ szklanki jasnej oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
Dla Glazury
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki jagód (rozmrożonych, jeśli używasz mrożonych owoców)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 do 2 łyżek mleka
Sposób przygotowania
- Umieść 1 łyżkę suszonej lawendy w ciepłej wodzie na 25 do 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 350°F. Lekko nasmaruj formę do pieczenia pączków.
- Odcedź herbatę lawendową i odstaw.
- Zmiksuj pozostałą lawendę i siemię lniane w robocie kuchennym, aż zostaną drobno zmielone.
- Połącz mieszankę lawendową z herbatą lawendową. Dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Połącz mieszaninę lawendy z syropem klonowym, olejem, ekstraktem waniliowym i octem. Mieszaj aż do połączenia.
- Przesiej mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Mieszaj aż do połączenia.
- Ciasto włóż do formy na pączki, wypełniając do ¾ wysokości.
- Piec 12 minut. Pozostaw pączki do ostygnięcia na patelni na 5 minut. Następnie przenieść na kratkę do ostygnięcia.
- Połącz składniki glazury w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodać więcej mleka.
- Glazurę przełóż do miski i zanurz w niej pączki. Całość polewy należy stwardnieć przed podaniem.