To tradycyjny polski przepis. Wypełniane są wybranymi przez Ciebie konfiturami owocowymi i obtaczane w cukrze. Popularne są w Tłusty Czwartek i Tłusty Czwartek.
Wydajność: na 20 do 24 pączków.
Składniki
- 2 szklanki pełnego mleka podgrzanego do 110°F
- 4 ½ łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- ¾ szklanki drobnego cukru (plus więcej do smaku)
- 5 do 6 szklanek mąki uniwersalnej
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 4 łyżki niesolonego masła
- roztopiony i ostudzony olej do smażenia
- Konfitury owocowe do nadzienia
- Cukier puder i granulat do posypywania
Sposób przygotowania
- Do miski miksera wlać ciepłe mleko.
- Wymieszaj drożdże i tylko szczyptę granulowanego cukru. Odstaw na 5 do 10 minut lub do momentu, aż zacznie pienić się.
- Do powstałej masy dodać 2 szklanki mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Powinno powstać gładkie ciasto.
- Przykryj mieszaninę folią i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Mieszanka powinna być musująca.
- W średniej misce ubij składniki jajeczne na puszystą pianę (około 3 minuty). Dodaj wanilię, cukier i sól i ubijaj, aż składniki się połączą i będą gładkie.
- Załóż hak do ciasta na mikser. Dodaj mieszaninę jajek i mieszaj na średnim poziomie, aż do całkowitego połączenia.
- Dodać roztopione masło i dalej miksować. Stopniowo dodawaj 3 szklanki mąki i dalej ugniataj, aż powstanie miękkie ciasto.
- Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto połóż na posypanej mąką powierzchni roboczej. Ciasto rozgniatamy rękoma na równą warstwę.
- Posypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Jeśli ciasto nie trzyma swojego kształtu, przykryj je wilgotnym ręcznikiem i odstaw na kilka minut, zanim spróbujesz ponownie.
- Pokrój ciasto na 3-calowe krążki i przenieś je na blachę do pieczenia pokrytą papierem pergaminowym. Przykryj blachę do pieczenia luźno folią spożywczą i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Rozgrzej 1 ½ cala oleju w garnku z grubym dnem na średnim ogniu, aż olej osiągnie temperaturę 350°F.
- Smaż pączki partiami, aż będą złocistobrązowe z każdej strony.
- Wyjmij pączki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć je z oleju.
- Schłodź pączki, aż będziesz w stanie sobie z nimi poradzić. Pączki z boku napełnij konfiturami owocowymi za pomocą końcówki do napełniania.
- Obtocz pączki w cukrze i podawaj.