Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Zwykłe ciasta pączki.
Przepis na ciasto na pączki, które jest proste w wykonaniu i lekko doprawione cynamonem i gałką muszkatołową. Posyp cukrem cynamonowym lub polewą cukrową.
Podsumowanie przepisu na zwykłe ciasto pączkowe
- czas przygotowania: 10 minut
- gotować: 15 minut
- łącznie: 25 minut
- Porcje: 12
Składniki do przygotowania zwykłych ciast pączków
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej
- ½ szklanki białego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki roztopionego masła
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko, ubite
- 1 litr oleju do smażenia
Wskazówki dotyczące robienia zwykłych pączków z ciastem
- Rozgrzej olej we frytkownicy do 190 stopni C (375 stopni F).
- W dużej misce przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszaj z masłem, aż będzie kruche. Mieszaj mleko i jajko, aż masa będzie gładka.
- Lekko zagnieść, a następnie wyłożyć na lekko posypany mąką blat. Rozwałkuj lub poklep na grubość 1/4 cala. Wycinaj foremką do pączków lub użyj dwóch okrągłych foremek do ciastek o różnych rozmiarach.
- Kładź pączki na gorącym oleju, po kilka na raz. Nie przepełniaj patelni, w przeciwnym razie olej może się przelać. Smażyć, obracając raz, na złoty kolor, około 3 minut. Odsączyć na ręcznikach papierowych.
Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania zwykłych pączków
- Liczba porcji na przepis: 12
- Kalorie: 201,9
- % Dzienna wartość *
- białko: 3g 6%
- węglowodany: 25g 8%
- błonnik pokarmowy: 0,6 g 2%
- cukry: 8,9g
- tłuszcz: 10,1 g 16%
- tłuszcze nasycone: 2,5 g 12%
- cholesterol: 21,4 mg 7%
- witamina a iu: 98,9IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 1,9mg 14%
- kwas foliowy: 40,7 mcg 10%
- wapń: 65,2 mg 7%
- żelazo: 1,1 mg 6%
- magnez: 6,6 mg 2%
- potas: 44,6mg 1%
- sód: 301,8 mg 12%
- tiamina: 0,2 mg 17%
- kalorie z tłuszczu: 90,9