Ten mały przepis jest świetny, jeśli chcesz po prostu kilka pączków jako deser lub słodkie śniadanie. Są smażone i oblewane czekoladą, dzięki czemu stanowią świetny deser!
Wydajność: wychodzi 6 pączków.
Składniki
- ½ szklanki mąki owsianej
- ½ szklanki słodkiej mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- ¼ szklanki kremowego masła orzechowego, roztopionego
- 1/3 szklanki czystego cukru puszkowego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
- ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki chipsów z masłem orzechowym (opcjonalnie)
Dla Glazury
- 2 szklanki kawałków ciemnej czekolady
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 350°F. Lekko nasmaruj formę do pączków.
- W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
- W małej misce ubij jajka, mleko, wanilię i mus jabłkowy.
- Dodać roztopione masło orzechowe. Dodaj mokrą mieszaninę do suchej mieszanki. Mieszaj tylko do połączenia. Mieszanka będzie grudkowata.
- Wymieszaj chipsy z masła orzechowego.
- Przenieś ciasto na plan, wypełniając prawie całkowicie.
- Piec przez 16 do 20 minut. Przetestuj wykałaczką; wykałaczka powinna być lekko wilgotna.
- Pozostaw pączki do ostygnięcia w programie przez 2–3 minuty, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia.
- Zmieszaj składniki glazury, podgrzewając je w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund, a następnie mieszając. Powtarzaj aż do połączenia.
- Pozwól mu ostygnąć i zgęstnieć. Następnie zanurz pączki w glazurze.
- Umieścić je na kratce lub w lodówce, aby lukier stwardniał.
- Podawać w temperaturze pokojowej.