Pączki z masłem orzechowym i czekoladą – Przepis

Pączki

Ten mały przepis jest świetny, jeśli chcesz po prostu kilka pączków jako deser lub słodkie śniadanie. Są smażone i oblewane czekoladą, dzięki czemu stanowią świetny deser!

Wydajność: wychodzi 6 pączków.

Składniki

  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki słodkiej mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • ¼ szklanki kremowego masła orzechowego, roztopionego
  • 1/3 szklanki czystego cukru puszkowego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego
  • ½ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki chipsów z masłem orzechowym (opcjonalnie)

Dla Glazury

  • 2 szklanki kawałków ciemnej czekolady
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 350°F. Lekko nasmaruj formę do pączków.
  • W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  • W małej misce ubij jajka, mleko, wanilię i mus jabłkowy.
  • Dodać roztopione masło orzechowe. Dodaj mokrą mieszaninę do suchej mieszanki. Mieszaj tylko do połączenia. Mieszanka będzie grudkowata.
  • Wymieszaj chipsy z masła orzechowego.
  • Przenieś ciasto na plan, wypełniając prawie całkowicie.
  • Piec przez 16 do 20 minut. Przetestuj wykałaczką; wykałaczka powinna być lekko wilgotna.
  • Pozostaw pączki do ostygnięcia w programie przez 2–3 minuty, a następnie wyjmij na kratkę do studzenia.
  • Zmieszaj składniki glazury, podgrzewając je w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund, a następnie mieszając. Powtarzaj aż do połączenia.
  • Pozwól mu ostygnąć i zgęstnieć. Następnie zanurz pączki w glazurze.
  • Umieścić je na kratce lub w lodówce, aby lukier stwardniał.
  • Podawać w temperaturze pokojowej.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl