Te pączki w południowym stylu z pewnością przypadną do gustu tłumom. Wykonanie zajmuje tylko około pół godziny, a owocowy smak sprawia, że przepis ten nabiera smaku.
Wydajność: wychodzi 12 pączków.
Składniki
- ½ szklanki pełnego mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 ½ szklanki mąki, przesianej
- ½ szklanki cukru
- 4 łyżki masła, temperatura pokojowa
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- Skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 jajko
Dla Glazury
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F i lekko natłuść formę do pieczenia pączków.
- W małej misce wymieszaj mleko i śmietanę. Odłożyć na bok.
- W drugiej małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odłożyć na bok.
- Używając dużej miski lub miksera stacjonarnego, wymieszaj masło i cukier, aż będzie gładkie i puszyste (około 1 minuty).
- Dodać jajko, skórkę i sok pomarańczowy. Ubijaj przez 30 sekund, w razie potrzeby zdrapując boki.
- Połącz wszystkie składniki, na przemian mąkę i mleko, aż składniki się połączą.
- Dodać suszoną żurawinę i ubijać, aż składniki połączą się równomiernie.
- Ciasto przełożyć do torebki strunowej z odciętą końcówką.
- Napełnij formę na pączki do ¾ wysokości.
- Piec około 11 minut lub do momentu, aż włożona wykałaczka będzie sucha.
- Wyjmij pączki z formy i pozostaw je do ostygnięcia na metalowej kratce.
- Umieść papier woskowany pod rusztem.
- W małej misce wymieszaj cukier puder i sok pomarańczowy, aż masa będzie gładka.
- Zanurz wierzch każdego pączka w glazurze i przenieś pączka na metalową kratkę. Pozostawić na 5 minut, aby lukier stwardniał.
- Natychmiast podawaj.