Staroświeckie pączki ziemniaczane – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Staroświeckie pączki ziemniaczane.

Jako dziecko mój mąż uwielbiał chodzić do ciotki Kathy w nadziei, że przygotuje jego ulubione, staromodne pączki ziemniaczane.

Są lekkie i aromatyczne. Najlepiej smakują świeże i ciepłe z filiżanką gorącej kawy, herbaty lub kakao.

Można je pozostawić gładkie, posypać cukrem pudrem, cukrem białym i cynamonem lub polać polewą.

Podsumowanie przepisu na staromodne pączki ziemniaczane

  • czas przygotowania: 20 minut
  • gotować: 1 godz
  • dodatkowo: 1 godz
  • łącznie: 2 godziny 20 minut
  • Porcje: 20

Składniki na staromodne pączki ziemniaczane

  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia
  • 1 szklanka cukru białego
  • 4 łyżki tłuszczu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego błyskawicznego
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

Wskazówki dotyczące staromodnych pączków ziemniaczanych

  1. Rozgrzej olej we frytownicy lub dużym rondlu do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).
  2. Ubij cukier i tłuszcz w misce za pomocą miksera elektrycznego, aż uzyskasz kremową masę. Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy; dobrze wymieszać.
  3. Wymieszaj puree ziemniaczane. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Mieszaj solidną łyżką, bo masa będzie gęsta. Ciasto przechowuj w lodówce przez 1 godzinę, aby ciasto było mniej lepkie i łatwiejsze w obróbce.
  4. Lekko posyp mąką blat i umieść folię na wierzchu ciasta; rozwałkować na żądaną grubość. Pokrój w paski lub użyj foremki do pączków, aby zrobić tradycyjne okrągłe pączki.
  5. Pączki ostrożnie wrzucaj partiami na gorący olej. Smażyć, aż 1 strona będzie złotobrązowa, od 2 do 3 minut. Obróć i kontynuuj smażenie, aż druga strona będzie złocista, jeszcze około 2 minut. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami do odsączenia. Powtórz z pozostałymi pączkami.
  6. Przenieś pączki na metalową kratkę, aby ostygły.

Informacje o wartościach odżywczych w Old Fashioned Potato Donuts

  • Liczba porcji na przepis: 20
  • Kalorie: 1059,9
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 3,8g 8%
  • węglowodany: 31,9g 10%
  • błonnik pokarmowy: 0,9 g 4%
  • cukry: 10,9g
  • tłuszcz: 103,6g 159%
  • tłuszcze nasycone: 16,7 g 83%
  • cholesterol: 19,8 mg 7%
  • witamina a iu: 49,5IU 1%
  • odpowiedniki niacyny: 2,4mg 19%
  • witamina c: 0,7mg 1%
  • kwas foliowy: 49,6 mcg 12%
  • wapń: 77,9 mg 8%
  • żelazo: 1,4 mg 8%
  • magnez: 9,8mg 4%
  • potas: 84,2 mg 2%
  • sód: 258mg 10%
  • tiamina: 0,2 mg 21%
  • kalorie z tłuszczu: 932,7
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl