Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Staroświeckie pączki ziemniaczane.
Jako dziecko mój mąż uwielbiał chodzić do ciotki Kathy w nadziei, że przygotuje jego ulubione, staromodne pączki ziemniaczane.
Są lekkie i aromatyczne. Najlepiej smakują świeże i ciepłe z filiżanką gorącej kawy, herbaty lub kakao.
Można je pozostawić gładkie, posypać cukrem pudrem, cukrem białym i cynamonem lub polać polewą.
Podsumowanie przepisu na staromodne pączki ziemniaczane
- czas przygotowania: 20 minut
- gotować: 1 godz
- dodatkowo: 1 godz
- łącznie: 2 godziny 20 minut
- Porcje: 20
Składniki na staromodne pączki ziemniaczane
- 2 litry oleju roślinnego do smażenia
- 1 szklanka cukru białego
- 4 łyżki tłuszczu
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka puree ziemniaczanego błyskawicznego
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
Wskazówki dotyczące staromodnych pączków ziemniaczanych
- Rozgrzej olej we frytownicy lub dużym rondlu do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).
- Ubij cukier i tłuszcz w misce za pomocą miksera elektrycznego, aż uzyskasz kremową masę. Dodaj mleko, jajka i ekstrakt waniliowy; dobrze wymieszać.
- Wymieszaj puree ziemniaczane. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Mieszaj solidną łyżką, bo masa będzie gęsta. Ciasto przechowuj w lodówce przez 1 godzinę, aby ciasto było mniej lepkie i łatwiejsze w obróbce.
- Lekko posyp mąką blat i umieść folię na wierzchu ciasta; rozwałkować na żądaną grubość. Pokrój w paski lub użyj foremki do pączków, aby zrobić tradycyjne okrągłe pączki.
- Pączki ostrożnie wrzucaj partiami na gorący olej. Smażyć, aż 1 strona będzie złotobrązowa, od 2 do 3 minut. Obróć i kontynuuj smażenie, aż druga strona będzie złocista, jeszcze około 2 minut. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami do odsączenia. Powtórz z pozostałymi pączkami.
- Przenieś pączki na metalową kratkę, aby ostygły.
Informacje o wartościach odżywczych w Old Fashioned Potato Donuts
- Liczba porcji na przepis: 20
- Kalorie: 1059,9
- % Dzienna wartość *
- białko: 3,8g 8%
- węglowodany: 31,9g 10%
- błonnik pokarmowy: 0,9 g 4%
- cukry: 10,9g
- tłuszcz: 103,6g 159%
- tłuszcze nasycone: 16,7 g 83%
- cholesterol: 19,8 mg 7%
- witamina a iu: 49,5IU 1%
- odpowiedniki niacyny: 2,4mg 19%
- witamina c: 0,7mg 1%
- kwas foliowy: 49,6 mcg 12%
- wapń: 77,9 mg 8%
- żelazo: 1,4 mg 8%
- magnez: 9,8mg 4%
- potas: 84,2 mg 2%
- sód: 258mg 10%
- tiamina: 0,2 mg 21%
- kalorie z tłuszczu: 932,7