Te mini pączki będą idealnym drobnym deserem lub obfitym śniadaniem. Spróbuj posypać je posypką, posiekanymi orzechami lub prażonym kokosem.
Wydajność: na 2 tuziny mini pączków.
Składniki
- Spray do gotowania
- 1 ¼ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki cukru
- 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- ½ szklanki maślanki
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 duże jajko (roztrzepane)
- 1 ½ łyżeczki niesolonego masła
Dla Glazury
- ½ szklanki Nutelli (w temperaturze pokojowej)
- 1/3 szklanki gęstej śmietanki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spryskaj formę do mini pączków sprayem do gotowania.
- Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Wymieszaj maślankę, wanilię, masło i jajka, aż się połączą.
- Napełnij formę na pączki do około 1/3 objętości. Uderz patelnią o blat, aby wyrównać ciasto i uwolnić pęcherzyki powietrza.
- Piecz pączki przez 4 do 6 minut. Wierzch pączków powinien odskoczyć, ale nie może być mocno przyrumieniony.
- Pozostaw pączki do ostygnięcia na blaszce przez 5 minut, a następnie przenieś je na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.
- W średniej misce wymieszaj składniki glazury. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj dodatkową śmietanę.
- Zanurz wierzch pączków w glazurze i strząśnij jej nadmiar.
- Jeśli chcesz dodać dodatki, dodaj je natychmiast. Podawać po stwardnieniu glazury.