To starszy przepis, w którym do przygotowania tradycyjnych niemieckich pączków wykorzystuje się puree ziemniaczane. Całość pokryta jest waniliową kremową polewą, która nadaje mu odpowiednią ilość słodyczy.
Wydajność: wychodzi około 12 pączków.
Składniki
- 1 ½ szklanki skondensowanego mleka
- 2 ciasta drożdżowe
- ½ szklanki cukru
- 1/3 szklanki masła
- 2 jajka, ubite
- 1 łyżeczka soli
- 4 ½ do 5 szklanek mąki
- 1 szklanka puree ziemniaczanego
Dla Glazury
- 1 funt cukru pudru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić.
- Dodaj roztopione masło do puree ziemniaczanego w rondlu na średnim ogniu. Zamieszać.
- Dodać masło, jajka, cukier i mleko.
- Dodaj drożdże, gdy mieszanina będzie letnia. Zamieszać.
- Wymieszaj sól i mąkę. Przełożyć do miski miksującej i przykryć.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Uderz raz.
- Rozwałkuj ciasto na dobrze posypanym mąką blacie. Rozwałkuj, aż uzyska grubość ½ cala.
- Wykrawać foremkami do pączków i przykrywać. Pozwól ciastu wyrosnąć, podwajając swoją objętość.
- Rozgrzej olej do 350°F na patelni z grubym dnem.
- Smaż pączki partiami po 2–3 minuty z każdej strony.
- Ułóż je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju z pączków.
- Aby przygotować glazurę, wymieszaj wszystkie składniki glazury w płytkiej misce.
- W razie potrzeby wymieszać z wodą, aby rozrzedzić glazurę.
- Posmaruj smażone pączki, gdy są ciepłe.