Pączki z puree ziemniaczanym – Przepis

Pączki

To starszy przepis, w którym do przygotowania tradycyjnych niemieckich pączków wykorzystuje się puree ziemniaczane. Całość pokryta jest waniliową kremową polewą, która nadaje mu odpowiednią ilość słodyczy.

Wydajność: wychodzi około 12 pączków.

Składniki

  • 1 ½ szklanki skondensowanego mleka
  • 2 ciasta drożdżowe
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki masła
  • 2 jajka, ubite
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ½ do 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego

Dla Glazury

  • 1 funt cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić.
  • Dodaj roztopione masło do puree ziemniaczanego w rondlu na średnim ogniu. Zamieszać.
  • Dodać masło, jajka, cukier i mleko.
  • Dodaj drożdże, gdy mieszanina będzie letnia. Zamieszać.
  • Wymieszaj sól i mąkę. Przełożyć do miski miksującej i przykryć.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Uderz raz.
  • Rozwałkuj ciasto na dobrze posypanym mąką blacie. Rozwałkuj, aż uzyska grubość ½ cala.
  • Wykrawać foremkami do pączków i przykrywać. Pozwól ciastu wyrosnąć, podwajając swoją objętość.
  • Rozgrzej olej do 350°F na patelni z grubym dnem.
  • Smaż pączki partiami po 2–3 minuty z każdej strony.
  • Ułóż je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju z pączków.
  • Aby przygotować glazurę, wymieszaj wszystkie składniki glazury w płytkiej misce.
  • W razie potrzeby wymieszać z wodą, aby rozrzedzić glazurę.
  • Posmaruj smażone pączki, gdy są ciepłe.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl