Klonowe Pączki Dyniowe – Przepis

Pączki

Pieczone pączki dyniowe zanurzane są w polewie klonowej i wykończone drobno posiekanymi pestkami dyni. Cóż za wspaniały sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze tej jesieni!

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Czas całkowity: 50 minut

Składniki

  • 1 łyżeczka oleju roślinnego lub w razie potrzeby
  • 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki zmielonych goździków
  • ¼ szklanki jasnego brązowego cukru
  • ¾ szklanki puree z dyni
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • ⅓ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanych prażonych nasion dyni

Proces gotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C). Formę do pieczenia pączków nasmaruj około 1 łyżeczką oleju roślinnego.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i goździki razem w dużej misce; wymieszaj brązowy cukier z mąką, aż dobrze się wymiesza.
  3. W osobnej misce wymieszaj puree z dyni, 1/3 szklanki oleju roślinnego, 1/3 szklanki syropu klonowego, maślankę i jajko, aż masa będzie gładka.
  4. Mieszaj mieszaninę dyni z mąką, aż ciasto się połączy. Ciasto przechowywać w lodówce, aby smaki się wymieszały, od 20 do 40 minut.
  5. Włóż około 1/4 szklanki ciasta do każdego zagłębienia pączka.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka włożona w środek pączka wyjdzie czysta, od 9 do 13 minut. Całkowicie ostudzić pączek na patelni. Poluzuj krawędzie każdego pączka za pomocą małej szpatułki lub noża i przenieś na metalową kratkę.
  7. W małej misce wymieszaj cukier cukierniczy i 3 łyżki syropu klonowego, aż lukier będzie gładki.
  8. Wciśnij pączki stroną do dołu w glazurę, tak aby całkowicie przykryła wierzch. Umieść pączki na drucianej kratce, aby glazura stwardniała, od 2 do 3 minut. Posyp pestkami dyni polewę.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 8
  • Kalorie 275
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 11g 14%
  • Tłuszcze Nasycone 2g 9%
  • Cholesterol 24mg 8%
  • Sód 210mg 9%
  • Węglowodany ogółem 42g 15%
  • Błonnik 1g 5%
  • Cukry ogółem 26g
  • Białko 3g
  • Witamina C 1mg 6%
  • Wapń 76mg 6%
  • Żelazo 2mg 9%
  • Potas 155mg 3%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl