Pieczone pączki dyniowe zanurzane są w polewie klonowej i wykończone drobno posiekanymi pestkami dyni. Cóż za wspaniały sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze tej jesieni!
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 10 minut
- Czas całkowity: 50 minut
Składniki
- 1 łyżeczka oleju roślinnego lub w razie potrzeby
- 1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki soli
- ⅛ łyżeczki zmielonych goździków
- ¼ szklanki jasnego brązowego cukru
- ¾ szklanki puree z dyni
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- ⅓ szklanki syropu klonowego
- ¼ szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki syropu klonowego
- ¼ szklanki drobno posiekanych prażonych nasion dyni
Proces gotowania
- Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C). Formę do pieczenia pączków nasmaruj około 1 łyżeczką oleju roślinnego.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i goździki razem w dużej misce; wymieszaj brązowy cukier z mąką, aż dobrze się wymiesza.
- W osobnej misce wymieszaj puree z dyni, 1/3 szklanki oleju roślinnego, 1/3 szklanki syropu klonowego, maślankę i jajko, aż masa będzie gładka.
- Mieszaj mieszaninę dyni z mąką, aż ciasto się połączy. Ciasto przechowywać w lodówce, aby smaki się wymieszały, od 20 do 40 minut.
- Włóż około 1/4 szklanki ciasta do każdego zagłębienia pączka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka włożona w środek pączka wyjdzie czysta, od 9 do 13 minut. Całkowicie ostudzić pączek na patelni. Poluzuj krawędzie każdego pączka za pomocą małej szpatułki lub noża i przenieś na metalową kratkę.
- W małej misce wymieszaj cukier cukierniczy i 3 łyżki syropu klonowego, aż lukier będzie gładki.
- Wciśnij pączki stroną do dołu w glazurę, tak aby całkowicie przykryła wierzch. Umieść pączki na drucianej kratce, aby glazura stwardniała, od 2 do 3 minut. Posyp pestkami dyni polewę.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 8
- Kalorie 275
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 11g 14%
- Tłuszcze Nasycone 2g 9%
- Cholesterol 24mg 8%
- Sód 210mg 9%
- Węglowodany ogółem 42g 15%
- Błonnik 1g 5%
- Cukry ogółem 26g
- Białko 3g
- Witamina C 1mg 6%
- Wapń 76mg 6%
- Żelazo 2mg 9%
- Potas 155mg 3%