Ten przepis to najlepszy pączek śniadaniowy, ponieważ w rzeczywistości zawiera zarówno smak bekonu, jak i klonu. I ma PRAWDZIWY bekon!
Wydajność: wychodzi około 15 mini pączków.
Składniki
- ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki tłuszczu z bekonu (w postaci stałej)
- 2 ¼ łyżeczki aktywnych suchych drożdży (1 opakowanie)
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 1 duże jajko, ubite
- 2 ½ łyżeczki granulowanego cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
- 12 uncji mąki uniwersalnej
- 8 plastrów boczku, podsmażonych i pokruszonych
Dla Glazury
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka roztopionego tłuszczu z bekonu
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Do rondla podgrzewanego na średnim ogniu dodaj mleko. Powinno być na tyle ciepłe, aby stopić tłuszcz z bekonu.
- Do małej miski włóż tłuszcz z bekonu i zalej go ciepłym mlekiem. Ciągle mieszaj, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- W misie miksera elektrycznego dodaj wodę i drożdże. Pozostaw na około 5 minut lub do momentu, aż zacznie się pienić.
- Dodaj mieszaninę mleka i zmniejsz mikser na najniższy.
- Dodać jajka, gałkę muszkatołową, sól, cukier i połowę mąki. Mieszaj na niskich obrotach, aż się połączą.
- Dodaj pozostałą mąkę i mieszaj na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
- Umieść ciasto na mikserze elektrycznym i mieszaj na średniej prędkości przez 3 lub 4 minuty.
- Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj mąkę. Wyjmij ciasto z miksera i przełóż je do dobrze naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Połóż ciasto na dobrze posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na grubość około 3/8 cala. Może być konieczne dodanie dodatkowej mąki.
- Za pomocą małej foremki do ciastek lub pokrywki wycinaj krążki ciasta. Połóż pączki na blasze do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na dodatkowe 30 minut.
- Rozgrzej duży garnek z olejem do temperatury 365°F. Smaż pączki partiami. Smaż około 1 minuty z każdej strony.
- Wyjmij pączki i pozwól im odcieknąć na drucianej kratce nad ręcznikami papierowymi.
- Połącz wszystkie składniki glazury w średniej wielkości misce. Ubijaj, aż powstanie glazura.
- Ostudzone pączki zanurzaj w polewie i obtaczaj w kawałkach boczku.
- Natychmiast podawaj.