Malasadas Dois – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Malasadas Dois.

Podniesiony, smażony w głębokim tłuszczu portugalski pączek. Bardzo popularny wśród osób zbierających fundusze w południowo-wschodnim Massachusetts, gdzie dorastałem.

Podsumowanie przepisu na zrobienie Malasadas Dois

  • czas przygotowania: 1 dzień 6 godz
  • gotować: 30 minut
  • łącznie: 1 dzień 6 godzin 30 minut
  • Porcje: 48

Składniki do robienia Malasadas Dois

  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 (0,25 uncji) otoczka aktywnych suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka letniego mleka
  • ¾ szklanki roztopionego masła lub margaryny
  • 1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • 1 szklanka cukru białego do dekoracji

Wskazówki dotyczące przygotowania Malasadas Dois

  1. Rozpuść 1 łyżeczkę cukru w ​​ciepłej wodzie. Posyp drożdże na wierzchu i odstaw na około 5 minut do rozpuszczenia.
  2. W dużej misce ubij jajka z 1 szklanką cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wymieszaj sól i mąkę.
  3. Wymieszaj mieszaninę drożdży, mleko i roztopione masło. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku drewniana łyżka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Gdy ciasto podwoi objętość, ugniataj i trochę ugniataj – dużo, jeśli chcesz. Ciasto powinno być elastyczne. Przykryj i pozwól ponownie wyrosnąć.
  5. Jeśli chcesz, możesz wstawić do lodówki na noc. Moja babcia pozwalała mu wyrosnąć przez noc i jej był niesamowity. Gdy ciasto podwoi objętość, jest gotowe do użycia.
  6. Rozgrzej olej we frytownicy lub dużej głębokiej patelni do temperatury 350 stopni F (175 stopni C).
  7. Odstaw na bok małe naczynie z wodą, aby lekko zmoczyć ręce przed dotknięciem ciasta.
  8. Pomoże to uniknąć przyklejania się. Wystarczy lekko zmoczyć ręce, nadmiar wody kapiącej do gorącego oleju jest bardzo niebezpieczny.
  9. Lekko zwilżonymi rękami uformuj małą kulkę ciasta wielkości piłki golfowej. Rozciągnij ciasto trochę, obracając, aż otrzymasz krążek o szerokości około 4 cali.
  10. Jeśli coś zepsujesz, po prostu wrzuć je z powrotem do innego ciasta i zacznij od nowa. Małe dziurki są w porządku.
  11. Ostrożnie włóż rozciągnięte ciasto do gorącego oleju. Pączki powinny lekko nabrzmieć po zetknięciu z olejem. Gotuj przez około 3 minuty z każdej strony.
  12. Są gotowe, gdy nabiorą złocistego koloru. Wyjąć z oleju łyżką cedzakową i odsączyć na ręcznikach papierowych.
  13. Jeszcze gorące posypujemy białym cukrem. Podawać na ciepło.

Informacje o wartościach odżywczych potrzebne do przygotowania Malasadas Dois

  • Liczba porcji na przepis: 48
  • Kalorie: 120,7
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 1,9g 4%
  • węglowodany: 16,6g 5%
  • błonnik pokarmowy: 0,3 g 1%
  • cukry: 8,6g
  • tłuszcz: 5,3 g 8%
  • tłuszcze nasycone: 2,3 g 11%
  • cholesterol: 23,5 mg 8%
  • witamina a iu: 118,5IU 2%
  • odpowiedniki niacyny: 1,1mg 8%
  • kwas foliowy: 24,8 mcg 6%
  • wapń: 10,8 mg 1%
  • żelazo: 0,6 mg 3%
  • magnez: 3,6 mg 1%
  • potas: 28,3mg 1%
  • sód: 77,1 mg 3%
  • tiamina: 0,1 mg 9%
  • kalorie z tłuszczu: 48
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl