Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Malasadas Dois.
Podniesiony, smażony w głębokim tłuszczu portugalski pączek. Bardzo popularny wśród osób zbierających fundusze w południowo-wschodnim Massachusetts, gdzie dorastałem.
Podsumowanie przepisu na zrobienie Malasadas Dois
- czas przygotowania: 1 dzień 6 godz
- gotować: 30 minut
- łącznie: 1 dzień 6 godzin 30 minut
- Porcje: 48
Składniki do robienia Malasadas Dois
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 1 (0,25 uncji) otoczka aktywnych suchych drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 szklanka cukru białego
- 1 szklanka letniego mleka
- ¾ szklanki roztopionego masła lub margaryny
- 1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia
- 1 szklanka cukru białego do dekoracji
Wskazówki dotyczące przygotowania Malasadas Dois
- Rozpuść 1 łyżeczkę cukru w ciepłej wodzie. Posyp drożdże na wierzchu i odstaw na około 5 minut do rozpuszczenia.
- W dużej misce ubij jajka z 1 szklanką cukru, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wymieszaj sól i mąkę.
- Wymieszaj mieszaninę drożdży, mleko i roztopione masło. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku drewniana łyżka. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto podwoi objętość, ugniataj i trochę ugniataj – dużo, jeśli chcesz. Ciasto powinno być elastyczne. Przykryj i pozwól ponownie wyrosnąć.
- Jeśli chcesz, możesz wstawić do lodówki na noc. Moja babcia pozwalała mu wyrosnąć przez noc i jej był niesamowity. Gdy ciasto podwoi objętość, jest gotowe do użycia.
- Rozgrzej olej we frytownicy lub dużej głębokiej patelni do temperatury 350 stopni F (175 stopni C).
- Odstaw na bok małe naczynie z wodą, aby lekko zmoczyć ręce przed dotknięciem ciasta.
- Pomoże to uniknąć przyklejania się. Wystarczy lekko zmoczyć ręce, nadmiar wody kapiącej do gorącego oleju jest bardzo niebezpieczny.
- Lekko zwilżonymi rękami uformuj małą kulkę ciasta wielkości piłki golfowej. Rozciągnij ciasto trochę, obracając, aż uzyskasz krążek o szerokości około 4 cali.
- Jeśli coś zepsujesz, po prostu wrzuć je z powrotem do innego ciasta i zacznij od nowa. Małe dziurki są w porządku.
- Ostrożnie włóż rozciągnięte ciasto do gorącego oleju. Pączki powinny lekko nabrzmieć po zetknięciu z olejem. Gotuj przez około 3 minuty z każdej strony.
- Są gotowe, gdy nabiorą złocistego koloru. Wyjąć z oleju łyżką cedzakową i odsączyć na ręcznikach papierowych.
- Jeszcze gorące posypujemy białym cukrem. Podawać na ciepło.
Informacje o wartościach odżywczych potrzebne do przygotowania Malasadas Dois
- Liczba porcji na przepis: 48
- Kalorie: 120,7
- % Dzienna wartość *
- białko: 1,9g 4%
- węglowodany: 16,6g 5%
- błonnik pokarmowy: 0,3 g 1%
- cukry: 8,6g
- tłuszcz: 5,3 g 8%
- tłuszcze nasycone: 2,3 g 11%
- cholesterol: 23,5 mg 8%
- witamina a iu: 118,5IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 1,1mg 8%
- kwas foliowy: 24,8 mcg 6%
- wapń: 10,8 mg 1%
- żelazo: 0,6 mg 3%
- magnez: 3,6 mg 1%
- potas: 28,3mg 1%
- sód: 77,1 mg 3%
- tiamina: 0,1 mg 9%
- kalorie z tłuszczu: 48