Te pączki są ulubionym śniadaniem. Są proste i nie wymagają foremki do pączków. Można też spróbować wypełnić je ulubionym nadzieniem lub galaretką. Dodaj aromat do glazury, aby dodać niepowtarzalny akcent temu przepisowi.
Wydajność: wychodzi 24 pączki.
Składniki
- 3 koperty aktywnych suszonych drożdży (0,25 uncji każda)
- ½ szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki tłuszczu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szklanka skondensowanego mleka z puszki
- 2 jajka, ubite
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ szklanki białego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 ½ szklanki mąki uniwersalnej Olej do smażenia (około 1 kwarta)
Dla Glazury
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody lub według potrzeby
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuścić w małej misce zawierającej ½ szklanki letniej wody. Odstawić do momentu aż zaczną bulgotać (około 10 minut).
- Rozpuścić tłuszcz w wodzie do gry w kręgle. Chłodny do letniego.
- Zmieszaj jajka, gałkę muszkatołową, cukier, mleko i sól z wodą i tłuszczem.
- Wymieszaj mieszaninę drożdży i jedną szklankę mąki. Dobrze wymieszaj.
- Mieszaj pozostałą mąkę w porcjach po 1 szklance, aż ciasto będzie wystarczająco twarde, aby można je było wyjąć z miski.
- Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać około 5 minut. Pozwól mu odpocząć przez 10 minut.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ¼ cala. Pokrój go w 1-calowe paski.
- Paski ułożyć na papierze woskowanym i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (około 1 godziny).
- Rozgrzej olej we frytkownicy lub ciężkiej patelni do temperatury 350°F. Smażyć kalesony partiami przez około 3 minuty z każdej strony. Powinny zmienić kolor na jasnobrązowy.
- Cukier cukierniczy wymieszać z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Schłodzone pączki posmaruj glazurą.