Ten przepis jest bardzo podobny do przepisu Krispy Kreme, który jest dobrze znany jako jeden z najlepszych pączków, jakie można kupić. Podawaj je na ciepło lub podgrzej w kuchence mikrofalowej przez 5 do 10 sekund.
Wydajność: wychodzi 12 pączków.
Składniki
- 2 ¼ łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody (110°F)
- ¼ szklanki granulowanego cukru
- ¼ szklanki skondensowanego mleka podgrzanego do 110°F.
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki tłuszczu warzywnego (temperatura pokojowa)
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 ½ szklanki mąki uniwersalnej (plus więcej w razie potrzeby)
- 3 do 4 szklanek tłuszczu warzywnego (do smażenia)
Dla Glazury
- 2 łyżki roztopionego, niesolonego masła
- 1 1/3 szklanki cukru pudru Sól do smaku
- 2 łyżki skondensowanego mleka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 do 4 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania
- Za pomocą miksera wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i ½ łyżeczki cukru. Pozwól mu odpocząć przez 5 do 10 minut.
- Dodać skondensowane mleko, resztę cukru, sól, składniki jajeczne, wanilię i ¼ szklanki tłuszczu.
- Dodaj połowę mąki i za pomocą końcówki do ubijania wymieszaj, aż masa będzie gładka.
- Przełącz na końcówkę hakową i dodaj pozostałą mąkę. Ugniataj na niskich obrotach, aż mieszanina będzie gładka. Zwykle zajmuje to od 4 do 5 minut. W razie potrzeby dodaj dodatkową mąkę.
- Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Zagnieść ciasto i rozwałkować je na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj go na grubość około 1/2 cala.
- Za pomocą foremki do pączków lub dwóch okrągłych foremek różnej wielkości wycinaj kształty pączków. Przykryj i odstaw pączki do wyrośnięcia na dodatkowe 30 do 40 minut.
- Podgrzej tłuszcz w żeliwnym holenderskim piekarniku do temperatury 360°F. Nie pozwól, aby temperatura przekroczyła 375°F.
- Składniki glazury wymieszaj ze sobą w płytkim naczyniu. Glazura powinna być dość gęsta.
- Pączki przekładaj na olej i smaż partiami (około trzech na raz). Smaż, aż będą złocistobrązowe z każdej strony.
- Przenieś pączki na metalową kratkę, aby ostygły przez 1 lub 2 minuty.
- Zanurz górną połowę każdego pączka w glazurze, gdy są jeszcze ciepłe. Wróć na ruszt, aby glazura osiągnęła temperaturę pokojową.