Do przygotowania tego przepisu możesz użyć dowolnego smaku galaretki lub dżemu. Podawać gładkie, posypane cukrem lub mrożone.
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Dodatkowy czas: 1 godzina 45 minut
- Czas całkowity: 2 godziny 35 minut
Składniki
- 1 szklanka ciepłego mleka (45 stopni C)
- ⅓ szklanki wody
- 1 jajko, ubite
- 3 łyżki roztopionej margaryny
- ¾ szklanki białego cukru
- 4 ½ szklanki mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
- ¾ szklanki dżemu owocowego o dowolnym smaku
- 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Proces gotowania
- Na patelnię maszyny do pieczenia chleba dodać mleko, wodę, roztrzepane jajko, roztopione masło, cukier, mąkę chlebową, sól, gałkę muszkatołową i drożdże w kolejności zalecanej przez producenta. Ustaw maszynę na cykl ciasta na słodkie ciasto (patrz Uwaga wydawcy dotycząca korzystania z miksera stojącego).
- Po zakończeniu cyklu ciasta wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i odstaw na 10 minut.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1/4 cala. Za pomocą oprószonej mąką foremki do ciastek pokrój w rundy o średnicy 2 1/2 cala.
- Umieść 1/2 łyżeczki dżemu lub galaretki na środku połowy krążków. Zwilż krawędzie zimną wodą; przykryć pozostałymi krążkami, mocno dociskając brzegi do siebie.
- Upieczone pączki układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
- Rozgrzej olej we frytownicy do 175 stopni C (375 stopni F). Smaż po jednej warstwie pączków. Obracaj pączki, gdy wypłyną na powierzchnię, aż uzyskają złoty kolor, około 2 do 3 minut.
- Wyjąć z oleju, uważając, aby nie nakłuć pączków. Odsączyć na ręcznikach papierowych i w razie potrzeby posypać cukrem.
Fakty żywieniowe
- Porcje według przepisu 24
- Kalorie 139
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 9g 12%
- Tłuszcze Nasycone 1g 7%
- Cholesterol 9mg 3%
- Sód 123mg 5%
- Węglowodany ogółem 14g 5%
- Błonnik 0g 1%
- Cukry ogółem 12g
- Białko 1g
- Witamina C 1mg 5%
- Wapń 16mg 1%
- Żelazo 0mg 1%
- Potas 37mg 1%