Pączki z galaretką – Przepis

Pączki

Do przygotowania tego przepisu możesz użyć dowolnego smaku galaretki lub dżemu. Podawać gładkie, posypane cukrem lub mrożone.

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Dodatkowy czas: 1 godzina 45 minut
  • Czas całkowity: 2 godziny 35 minut

Składniki

  • 1 szklanka ciepłego mleka (45 stopni C)
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 jajko, ubite
  • 3 łyżki roztopionej margaryny
  • ¾ szklanki białego cukru
  • 4 ½ szklanki mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
  • ¾ szklanki dżemu owocowego o dowolnym smaku
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia

Proces gotowania

  1. Na patelnię maszyny do pieczenia chleba dodać mleko, wodę, roztrzepane jajko, roztopione masło, cukier, mąkę chlebową, sól, gałkę muszkatołową i drożdże w kolejności zalecanej przez producenta. Ustaw maszynę na cykl ciasta na słodkie ciasto (patrz Uwaga wydawcy dotycząca korzystania z miksera stojącego).
  2. Po zakończeniu cyklu ciasta wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i odstaw na 10 minut.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość 1/4 cala. Za pomocą oprószonej mąką foremki do ciastek pokrój w rundy o średnicy 2 1/2 cala.
  4. Umieść 1/2 łyżeczki dżemu lub galaretki na środku połowy krążków. Zwilż krawędzie zimną wodą; przykryć pozostałymi krążkami, mocno dociskając brzegi do siebie.
  5. Upieczone pączki układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
  6. Rozgrzej olej we frytownicy do 175 stopni C (375 stopni F). Smaż po jednej warstwie pączków. Obracaj pączki, gdy wypłyną na powierzchnię, aż uzyskają złoty kolor, około 2 do 3 minut.
  7. Wyjąć z oleju, uważając, aby nie nakłuć pączków. Odsączyć na ręcznikach papierowych i w razie potrzeby posypać cukrem.

Fakty żywieniowe

  • Porcje według przepisu 24
  • Kalorie 139
  • % Dzienna wartość *
  • Tłuszcz całkowity 9g 12%
  • Tłuszcze Nasycone 1g 7%
  • Cholesterol 9mg 3%
  • Sód 123mg 5%
  • Węglowodany ogółem 14g 5%
  • Błonnik 0g 1%
  • Cukry ogółem 12g
  • Białko 1g
  • Witamina C 1mg 5%
  • Wapń 16mg 1%
  • Żelazo 0mg 1%
  • Potas 37mg 1%
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl