Pączki Galaretki Z Miodem Cytryną – Przepis

Pączki

To świetny przepis, który możesz wypełnić dowolną galaretką lub dżemem. Na początek spróbuj galaretki winogronowej, a następnie wymieszaj ją z innymi galaretkami.

Wydajność: wychodzi 12 pączków.

Składniki

  • 6 uncji pełnego mleka
  • 1 łyżeczka aktywnych drożdży
  • 2 uncje miodu
  • 1 jajko
  • 8 lub 9 uncji mąki chlebowej
  • 3 uncje mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 uncje niesolonego masła (temperatura pokojowa)
  • 2 litry oleju roślinnego
  • 20 uncji galaretki

Dla Glazury

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  • Podgrzej mleko do około 200°F. Odstaw do ostygnięcia do 30°C. Naoliwij dużą miskę i odłóż na bok.
  • Do drugiej miski wlać ciepłe mleko i rozpuścić w nim drożdże.
  • Dodać miód, mąkę chlebową, jajko, mąkę pełnoziarnistą, masło i skórkę z cytryny. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy w misce pod przykryciem na około 20 minut.
  • Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj przez 7 do 10 minut. Powinno być lekko lepkie.
  • Umieść ciasto w naoliwionej misce i odstaw w ciepłe miejsce na 1 lub 2 godziny lub do momentu podwojenia objętości.
  • Ciasto zagnieść i wyrabiać rękoma przez kilka sekund. Ponownie odstaw ciasto na kolejne 20 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż osiągnie grubość 1/4 cala.
  • Wytnij 12 krążków ciasta. Pozwól im wyrosnąć przez dodatkowe 30 minut do godziny lub do momentu, aż zwiększą się około 1 ½ razy.
  • Włóż olej do garnka o grubym dnie i podgrzej do 350°F.
  • Smaż pączki partiami po 2–3 minuty z każdej strony. Powinny być złotobrązowe.
  • Wyjmij pączki na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
  • Pozwól pączkom ostygnąć, aż będziesz mógł sobie z nimi wygodnie poradzić.
  • Galaretkę umieścić w rękawie cukierniczym z długą, wąską końcówką. Wbij końcówkę w bok pączka i wyciśnij galaretkę do pączka.
  • Składniki glazury wymieszaj ze sobą na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej mleka, aby rozrzedzić glazurę.
  • Zanurz pączki w glazurze i poczekaj, aż glazura stwardnieje przed podaniem.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl