To świetny przepis, który możesz wypełnić dowolną galaretką lub dżemem. Na początek spróbuj galaretki winogronowej, a następnie wymieszaj ją z innymi galaretkami.
Wydajność: wychodzi 12 pączków.
Składniki
- 6 uncji pełnego mleka
- 1 łyżeczka aktywnych drożdży
- 2 uncje miodu
- 1 jajko
- 8 lub 9 uncji mąki chlebowej
- 3 uncje mąki pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 2 uncje niesolonego masła (temperatura pokojowa)
- 2 litry oleju roślinnego
- 20 uncji galaretki
Dla Glazury
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Podgrzej mleko do około 200°F. Odstaw do ostygnięcia do 30°C. Naoliwij dużą miskę i odłóż na bok.
- Do drugiej miski wlać ciepłe mleko i rozpuścić w nim drożdże.
- Dodać miód, mąkę chlebową, jajko, mąkę pełnoziarnistą, masło i skórkę z cytryny. Mieszaj, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy w misce pod przykryciem na około 20 minut.
- Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj przez 7 do 10 minut. Powinno być lekko lepkie.
- Umieść ciasto w naoliwionej misce i odstaw w ciepłe miejsce na 1 lub 2 godziny lub do momentu podwojenia objętości.
- Ciasto zagnieść i wyrabiać rękoma przez kilka sekund. Ponownie odstaw ciasto na kolejne 20 minut.
- Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż osiągnie grubość 1/4 cala.
- Wytnij 12 krążków ciasta. Pozwól im wyrosnąć przez dodatkowe 30 minut do godziny lub do momentu, aż zwiększą się około 1 ½ razy.
- Włóż olej do garnka o grubym dnie i podgrzej do 350°F.
- Smaż pączki partiami po 2–3 minuty z każdej strony. Powinny być złotobrązowe.
- Wyjmij pączki na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.
- Pozwól pączkom ostygnąć, aż będziesz mógł sobie z nimi wygodnie poradzić.
- Galaretkę umieścić w rękawie cukierniczym z długą, wąską końcówką. Wbij końcówkę w bok pączka i wyciśnij galaretkę do pączka.
- Składniki glazury wymieszaj ze sobą na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej mleka, aby rozrzedzić glazurę.
- Zanurz pączki w glazurze i poczekaj, aż glazura stwardnieje przed podaniem.