Pączki z dżemem i kremem – Przepis

Pączki

Te pączki są lekkie i pyszne. Tutaj napełniamy je dżemem jeżynowym i kremem, ale możesz użyć prawie dowolnego nadzienia, jakie chcesz.

Wydajność: na 9 porcji.

Składniki

  • 1 2/3 szklanki zwykłej mąki
  • 2 łyżki cukru pudru (plus dodatkowe ½ szklanki do posypania)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 jajka
  • Skórka z połowy cytryny
  • ¼ szklanki ciepłej wody (plus 2 łyżki)
  • 4 ½ łyżeczki masła
  • zmiękczony olej do smażenia

Do zgłoszenia

  • ½ szklanki śmietanki
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ¼ szklanki gładkiego dżemu jeżynowego

Sposób przygotowania

  • Wymieszaj wszystkie składniki pączka, z wyjątkiem masła, używając miksera na niskich obrotach z hakiem do wyrabiania ciasta, przez około 4 minuty lub do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
  • Dodaj pokrojone na kawałki masło i mieszaj, aż całkowicie się połączy. Zwykle zajmuje to od 5 do 8 minut.
  • Odskrob boki miski, przykryj folią i odłóż na bok, aby ciasto wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Przygotuj nadzienie, podgrzewając mleko, śmietanę i wanilię w rondlu na średnim ogniu.
  • W małej misce utrzyj żółtka, skrobię kukurydzianą i cukier.
  • Gdy mieszanina mleka zacznie wrzeć na brzegach, zdejmij ją z ognia i dodaj mieszaninę jaj.
  • Wlać całą mieszaninę z powrotem do rondla i ustawić na średnim ogniu. Mieszaj stale. Gotuj aż do wrzenia.
  • Gdy mieszanina będzie miała konsystencję miękkiego masła, przenieś ją do drugiej miski. Przykryj i pozwól mu ostygnąć.
  • Zagnieść ciasto i położyć je na dobrze posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj ciasto na prostokątny kształt o grubości około ½ cala. Wytnij 9 pączków za pomocą okrągłej foremki o średnicy 2,5 cala.
  • Połóż pączki na wyłożonej papierem blasze i ponownie przykryj folią. Odłóż na bok i pozostaw pączek do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
  • Wlej 2 cale oleju do głębokiej frytkownicy i rozgrzej na małym ogniu. Na olej wkładamy mały kawałek ciasta, a gdy zacznie bąbelkować i wypłynie na powierzchnię, olej będzie gotowy.
  • Smaż pączki partiami po około 1 minutę z każdej strony.
  • Powinny być złocistobrązowe i ugotowane.
  • Pączki odsączamy na ręcznikach papierowych. Gdy wszystkie się usmażą, obsyp je dodatkowym cukrem pudrem.
  • Krem do ciasta posmaruj dżemem. Umieść mieszaninę w rękawie cukierniczym z końcówką ¼ cala.
  • Dociśnij torebkę do boku każdego pączka. Ściśnij, aż poczujesz, że pączek robi się cięższy. Natychmiast podawaj.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl