Te pączki są lekkie i pyszne. Tutaj napełniamy je dżemem jeżynowym i kremem, ale możesz użyć prawie dowolnego nadzienia, jakie chcesz.
Wydajność: na 9 porcji.
Składniki
- 1 2/3 szklanki zwykłej mąki
- 2 łyżki cukru pudru (plus dodatkowe ½ szklanki do posypania)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 jajka
- Skórka z połowy cytryny
- ¼ szklanki ciepłej wody (plus 2 łyżki)
- 4 ½ łyżeczki masła
- zmiękczony olej do smażenia
Do zgłoszenia
- ½ szklanki śmietanki
- ¼ szklanki mleka
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- ¼ szklanki gładkiego dżemu jeżynowego
Sposób przygotowania
- Wymieszaj wszystkie składniki pączka, z wyjątkiem masła, używając miksera na niskich obrotach z hakiem do wyrabiania ciasta, przez około 4 minuty lub do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
- Dodaj pokrojone na kawałki masło i mieszaj, aż całkowicie się połączy. Zwykle zajmuje to od 5 do 8 minut.
- Odskrob boki miski, przykryj folią i odłóż na bok, aby ciasto wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Przygotuj nadzienie, podgrzewając mleko, śmietanę i wanilię w rondlu na średnim ogniu.
- W małej misce utrzyj żółtka, skrobię kukurydzianą i cukier.
- Gdy mieszanina mleka zacznie wrzeć na brzegach, zdejmij ją z ognia i dodaj mieszaninę jaj.
- Wlać całą mieszaninę z powrotem do rondla i ustawić na średnim ogniu. Mieszaj stale. Gotuj aż do wrzenia.
- Gdy mieszanina będzie miała konsystencję miękkiego masła, przenieś ją do drugiej miski. Przykryj i pozwól mu ostygnąć.
- Zagnieść ciasto i położyć je na dobrze posypanej mąką powierzchni. Rozwałkuj ciasto na prostokątny kształt o grubości około ½ cala. Wytnij 9 pączków za pomocą okrągłej foremki o średnicy 2,5 cala.
- Połóż pączki na wyłożonej papierem blasze i ponownie przykryj folią. Odłóż na bok i pozostaw pączek do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
- Wlej 2 cale oleju do głębokiej frytkownicy i rozgrzej na małym ogniu. Na olej wkładamy mały kawałek ciasta, a gdy zacznie bąbelkować i wypłynie na powierzchnię, olej będzie gotowy.
- Smaż pączki partiami po około 1 minutę z każdej strony.
- Powinny być złocistobrązowe i ugotowane.
- Pączki odsączamy na ręcznikach papierowych. Gdy wszystkie się usmażą, obsyp je dodatkowym cukrem pudrem.
- Krem do ciasta posmaruj dżemem. Umieść mieszaninę w rękawie cukierniczym z końcówką ¼ cala.
- Dociśnij torebkę do boku każdego pączka. Ściśnij, aż poczujesz, że pączek robi się cięższy. Natychmiast podawaj.