Domowe muffinki pączkowe z nadzieniem Nutellą – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Domowe muffinki pączkowe z nadzieniem Nutellą.

Mam słabość do pączków, a te muffinki z pączkami nadziewane Nutellą są pieczone, a nie smażone i są super pyszne!

Podsumowanie przepisu na domowe muffinki pączkowe z nadzieniem Nutella

  • czas przygotowania: 30 minut
  • gotować: 20 minut
  • dodatkowo: 5 minut
  • łącznie: 55 minut
  • Porcje: 12

Składniki na domowe muffinki pączkowe nadziewane nutellą

Muffinki pączkowe

  • 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ szklanki białego cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 (13 uncji) słoik kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutella)

Powłoka cynamonowo-cukrowa

  • 3 łyżki niesolonego masła lub więcej w razie potrzeby
  • ⅓ szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Glazura z cukru pudru

  • 1 ½ szklanki przesianego cukru pudru lub więcej w razie potrzeby
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wskazówki dotyczące domowych muffinów z pączkami nadziewanych nutellą

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (350 stopni F). Natłuścić formę na 12 muffinów.
  2. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon w średniej misce. Ubijaj, aż się połączą.
  3. Połącz 3/4 szklanki cukru, mleka, oleju roślinnego, jajka i ekstraktu waniliowego w dużej misce. Dodaj mieszaninę mąki i mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Do każdej przygotowanej foremki na muffiny włóż 2 łyżki ciasta. Dodaj 1 do 2 łyżek Nutelli na środek każdej i przykryj 2 dodatkowymi łyżkami ciasta na pączki lub do momentu, aż każda filiżanka będzie pełna w 3/4.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, aż krawędzie i spód będą rumiane, od 18 do 22 minut. Nie przegrzewaj się.
  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut; Wytrząsaj muffinki z formy, gdy są jeszcze ciepłe.
  7. Rozpuść masło w małej misce, którą można używać w kuchence mikrofalowej, w kuchence mikrofalowej w odstępach 10 sekund. Połącz cukier i cynamon w innej małej misce.
  8. Zanurz babeczki pączkowe w roztopionym maśle, a następnie posyp je cukrem cynamonowym.
  9. W misce wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Zanurz babeczki pączkowe w glazurze.

Informacje o wartościach odżywczych w domowych muffinach z nadzieniem pączków z nutellą

  • Liczba porcji na przepis: 12
  • Kalorie: 453,5
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 5,1g 10%
  • węglowodany: 67,7g 22%
  • błonnik pokarmowy: 0,6 g 3%
  • cukry: 51,2g
  • tłuszcz: 18,8 g 29%
  • tłuszcze nasycone: 4g 20%
  • cholesterol: 24,8 mg 8%
  • witamina a iu: 148,3IU 3%
  • odpowiedniki niacyny: 1,7mg 13%
  • witamina C: 0,1 mg
  • kwas foliowy: 36,5 mcg 9%
  • wapń: 66,8 mg 7%
  • żelazo: 1mg 6%
  • magnez: 7,3 mg 3%
  • potas: 60,1 mg 2%
  • sód: 202,4 mg 8%
  • tiamina: 0,2 mg 15%
  • kalorie z tłuszczu: 169,2
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl