Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Domowe muffinki pączkowe z nadzieniem Nutellą.
Mam słabość do pączków, a te muffinki z pączkami nadziewane Nutellą są pieczone, a nie smażone i są super pyszne!
Podsumowanie przepisu na domowe muffinki pączkowe z nadzieniem Nutella
- czas przygotowania: 30 minut
- gotować: 20 minut
- dodatkowo: 5 minut
- łącznie: 55 minut
- Porcje: 12
Składniki na domowe muffinki pączkowe nadziewane nutellą
Muffinki pączkowe
- 1 ¾ szklanki mąki uniwersalnej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¾ szklanki białego cukru
- ¾ szklanki mleka
- ⅓ szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 (13 uncji) słoik kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutella)
Powłoka cynamonowo-cukrowa
- 3 łyżki niesolonego masła lub więcej w razie potrzeby
- ⅓ szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Glazura z cukru pudru
- 1 ½ szklanki przesianego cukru pudru lub więcej w razie potrzeby
- ¼ szklanki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wskazówki dotyczące domowych muffinów z pączkami nadziewanych nutellą
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (350 stopni F). Natłuścić formę na 12 muffinów.
- Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon w średniej misce. Ubijaj, aż się połączą.
- Połącz 3/4 szklanki cukru, mleka, oleju roślinnego, jajka i ekstraktu waniliowego w dużej misce. Dodaj mieszaninę mąki i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Do każdej przygotowanej foremki na muffiny włóż 2 łyżki ciasta. Dodaj 1 do 2 łyżek Nutelli na środek każdej i przykryj 2 dodatkowymi łyżkami ciasta na pączki lub do momentu, aż każda filiżanka będzie pełna w 3/4.
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż krawędzie i spód będą rumiane, od 18 do 22 minut. Nie przegrzewaj się.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut; Wytrząsaj muffinki z formy, gdy są jeszcze ciepłe.
- Rozpuść masło w małej misce, którą można używać w kuchence mikrofalowej, w kuchence mikrofalowej w odstępach 10 sekund. Połącz cukier i cynamon w innej małej misce.
- Zanurz babeczki pączkowe w roztopionym maśle, a następnie posyp je cukrem cynamonowym.
- W misce wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy. Zanurz babeczki pączkowe w glazurze.
Informacje o wartościach odżywczych w domowych muffinach z nadzieniem pączków z nutellą
- Liczba porcji na przepis: 12
- Kalorie: 453,5
- % Dzienna wartość *
- białko: 5,1g 10%
- węglowodany: 67,7g 22%
- błonnik pokarmowy: 0,6 g 3%
- cukry: 51,2g
- tłuszcz: 18,8 g 29%
- tłuszcze nasycone: 4g 20%
- cholesterol: 24,8 mg 8%
- witamina a iu: 148,3IU 3%
- odpowiedniki niacyny: 1,7mg 13%
- witamina C: 0,1 mg
- kwas foliowy: 36,5 mcg 9%
- wapń: 66,8 mg 7%
- żelazo: 1mg 6%
- magnez: 7,3 mg 3%
- potas: 60,1 mg 2%
- sód: 202,4 mg 8%
- tiamina: 0,2 mg 15%
- kalorie z tłuszczu: 169,2