Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Domowe pączki z siemieniem lnianym.
Świetny domowy smak pączków z niespodzianką, której dzieci nigdy nie zauważą!
Podsumowanie przepisu na domowe pączki z siemieniem lnianym
- czas przygotowania: 20 minut
- gotować: 25 minut
- dodatkowo: 15 minut
- łącznie: 1 godz
- Porcje: 18
Składniki na domowe pączki z siemieniem lnianym
- 3 szklanki mąki uniwersalnej
- ½ szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru białego
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 litr oleju roślinnego do smażenia
Wskazówki dotyczące domowych pączków z siemieniem lnianym
- Wymieszaj w misce mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon, aż składniki zostaną równomiernie wymieszane; odłożyć na bok.
- W osobnej misce ubij jajka i cukier; Do masy jajecznej dodać maślankę i 2 łyżki oleju roślinnego.
- Mieszaj mieszaninę mąki z masą jajeczną, aż nie pozostaną grudki mąki, a ciasto będzie wystarczająco twarde, aby dało się je ułożyć. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 10 minut.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala na obficie posypanej mąką powierzchni. Za pomocą oprószonej mąką foremki do pączków wytnij z ciasta kształty pączków. Pozostaw pączki na 5 do 10 minut, aż olej się rozgrzeje.
- Rozgrzej olej do smażenia we frytkownicy lub dużym rondlu do temperatury 360 stopni F (180 stopni C).
- Smażyć pączki na gorącym oleju partiami na złoty kolor z obu stron, około 2 minuty na stronę. Przed podaniem odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Informacje o wartościach odżywczych w Domowe pączki z siemieniem lnianym
- Liczba porcji na przepis: 18
- Kalorie: 206,4
- % Dzienna wartość *
- białko: 3,9g 8%
- węglowodany: 28,9g 9%
- błonnik pokarmowy: 1,5 g 6%
- cukry: 11,9g
- tłuszcz: 8,6 g 13%
- tłuszcze nasycone: 1,3 g 6%
- cholesterol: 21,2 mg 7%
- witamina a iu: 30,9IU 1%
- odpowiedniki niacyny: 2,2mg 17%
- witamina C: 0,2 mg
- kwas foliowy: 44,2 mcg 11%
- wapń: 75,7 mg 8%
- żelazo: 1,3 mg 8%
- magnez: 19,3mg 7%
- potas: 76,5 mg 2%
- sód: 104,7 mg 4%
- tiamina: 0,2 mg 18%
- kalorie z tłuszczu: 77,6