Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Zdrowsze pączki z makiem cytrynowym.
Te pączki są zrobione z Swerve® i mleka migdałowego. Są pieczone, a nie smażone, przez co są zdrowsze niż zwykły pączek. Są pyszne, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Podsumowanie przepisu na zdrowsze pączki z makiem cytrynowym
- czas przygotowania: 20 minut
- gotować: 10 minut
- dodatkowo: 10 minut
- łącznie: 40 minut
- Porcje: 12
Składniki na zdrowsze pączki z makiem cytrynowym
- spray do gotowania
Pączki
- ½ szklanki granulowanego substytutu cukru (takiego jak Swerve®)
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej (opcjonalnie)
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- 2 ½ łyżki roztopionego, niesolonego masła
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny
- ½ szklanki mleka migdałowego o temperaturze pokojowej
- 1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
- 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki maku
Lukier
- 1 ¼ szklanki substytutu cukru pudru (takiego jak Swerve®)
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka mleka migdałowego o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ⅛ łyżeczki soli
Wskazówki dotyczące zdrowszych pączków z makiem cytrynowym
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (350 stopni F). Spryskaj 2 formy do pączków nieprzywierającym sprayem do gotowania.
- Do miski włóż granulowany substytut cukru i skórkę z cytryny. Mieszaj, aż skórka całkowicie pokryje się cukrem. Dodać jajko, masło, sok z cytryny, wanilię i ekstrakt z cytryny. Dodaj mleko migdałowe i mieszaj, aż dobrze się połączy.
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać razem. Dodaj do mieszanki cukru. Wsypać mak. Rozłóż ciasto równomiernie pomiędzy foremkami na pączki.
- Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wbita w pączek wyjdzie czysta, od 10 do 12 minut. Studzimy w foremkach przez 10 minut. Wyjąć z patelni i całkowicie ostudzić.
- Podczas gdy pączki ostygną, zrób lukier. W misce wymieszaj substytut cukru pudru, sok z cytryny, mleko migdałowe, skórkę z cytryny, wanilię i sól.
- Ustaw stojak nad blaszką wyłożoną papierem pergaminowym. Zanurz pączki w lukrze i umieść na stojaku, aż glazura stwardnieje, od 2 do 3 minut.
Informacje o wartościach odżywczych w Zdrowsze pączki z makiem cytrynowym
- Liczba porcji na przepis: 12
- Kalorie: 88,1
- % Dzienna wartość *
- białko: 2,2g 4%
- węglowodany: 39,5g 13%
- błonnik pokarmowy: 0,6 g 2%
- cukry: 0,7g
- tłuszcz: 3,7 g 6%
- tłuszcze nasycone: 1,7 g 9%
- cholesterol: 21,9 mg 7%
- witamina a iu: 119,9IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 1mg 7%
- witamina c: 1,8mg 3%
- kwas foliowy: 23,3 mcg 6%
- wapń: 64,2 mg 6%
- żelazo: 0,9 mg 5%
- magnez: 9,3 mg 3%
- potas: 43,8mg 1%
- sód: 137,8 mg 6%
- tiamina: 0,1 mg 12%
- kalorie z tłuszczu: 33,4