Zdrowsze pączki z makiem cytrynowym – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Zdrowsze pączki z makiem cytrynowym.

Te pączki są zrobione z Swerve® i mleka migdałowego. Są pieczone, a nie smażone, przez co są zdrowsze niż zwykły pączek. Są pyszne, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Podsumowanie przepisu na zdrowsze pączki z makiem cytrynowym

  • czas przygotowania: 20 minut
  • gotować: 10 minut
  • dodatkowo: 10 minut
  • łącznie: 40 minut
  • Porcje: 12

Składniki na zdrowsze pączki z makiem cytrynowym

  • spray do gotowania

Pączki

  • ½ szklanki granulowanego substytutu cukru (takiego jak Swerve®)
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej (opcjonalnie)
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 2 ½ łyżki roztopionego, niesolonego masła
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny
  • ½ szklanki mleka migdałowego o temperaturze pokojowej
  • 1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki maku

Lukier

  • 1 ¼ szklanki substytutu cukru pudru (takiego jak Swerve®)
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka mleka migdałowego o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ⅛ łyżeczki soli

Wskazówki dotyczące zdrowszych pączków z makiem cytrynowym

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (350 stopni F). Spryskaj 2 formy do pączków nieprzywierającym sprayem do gotowania.
  2. Do miski włóż granulowany substytut cukru i skórkę z cytryny. Mieszaj, aż skórka całkowicie pokryje się cukrem. Dodać jajko, masło, sok z cytryny, wanilię i ekstrakt z cytryny. Dodaj mleko migdałowe i mieszaj, aż dobrze się połączy.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać razem. Dodaj do mieszanki cukru. Wsypać mak. Rozłóż ciasto równomiernie pomiędzy foremkami na pączki.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, aż wykałaczka wbita w pączek wyjdzie czysta, od 10 do 12 minut. Studzimy w foremkach przez 10 minut. Wyjąć z patelni i całkowicie ostudzić.
  5. Podczas gdy pączki ostygną, zrób lukier. W misce wymieszaj substytut cukru pudru, sok z cytryny, mleko migdałowe, skórkę z cytryny, wanilię i sól.
  6. Ustaw stojak nad blaszką wyłożoną papierem pergaminowym. Zanurz pączki w lukrze i umieść na stojaku, aż glazura stwardnieje, od 2 do 3 minut.

Informacje o wartościach odżywczych w Zdrowsze pączki z makiem cytrynowym

  • Liczba porcji na przepis: 12
  • Kalorie: 88,1
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 2,2g 4%
  • węglowodany: 39,5g 13%
  • błonnik pokarmowy: 0,6 g 2%
  • cukry: 0,7g
  • tłuszcz: 3,7 g 6%
  • tłuszcze nasycone: 1,7 g 9%
  • cholesterol: 21,9 mg 7%
  • witamina a iu: 119,9IU 2%
  • odpowiedniki niacyny: 1mg 7%
  • witamina c: 1,8mg 3%
  • kwas foliowy: 23,3 mcg 6%
  • wapń: 64,2 mg 6%
  • żelazo: 0,9 mg 5%
  • magnez: 9,3 mg 3%
  • potas: 43,8mg 1%
  • sód: 137,8 mg 6%
  • tiamina: 0,1 mg 12%
  • kalorie z tłuszczu: 33,4
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl