To tradycyjne smażone pączki pokryte cukrem. Na Hawajach nazywa się je „malasadą”. Prawdopodobnie pochodzą od Portugalczyków.
Wydajność: daje 7 tuzinów.
Składniki
- 1 opakowanie aktywnych drożdży (0,25 uncji)
- 1 łyżeczka cukru białego
- ½ szklanki ciepłej wody (110°F) 6 jajek
- 6 szklanek mąki uniwersalnej
- ¼ szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka skondensowanego mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli Olej do smażenia (około 2 kwarty)
- 2 szklanki białego cukru (do posypania)
Sposób przygotowania
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Odłożyć na bok.
- Ubij jajka w małej misce, aż będą gęste.
- Do dużej miski z wgłębieniem pośrodku wsyp mąkę.
- Do dołka dodać drożdże, jajka, ½ szklanki cukru, mleko, 1 szklankę wody, roztopione masło i sól.
- Dokładnie ubijaj, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto.
- Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Rozgrzej olej do 375°F.
- Ciasto wrzucać porcjami po łyżeczce na olej. Smażyć, aż nabiorą złotego koloru.
- Pączki odsączamy na ręcznikach papierowych. Pozwól im lekko ostygnąć.
- Napełnij torebkę cukrem i włóż do niej pączki. Wstrząsaj, aby pączki pokryły się cukrem.
- Podawać na gorąco.