Hawajskie pączki z cukrem – Przepis

Pączki

To tradycyjne smażone pączki pokryte cukrem. Na Hawajach nazywa się je „malasadą”. Prawdopodobnie pochodzą od Portugalczyków.

Wydajność: daje 7 tuzinów.

Składniki

  • 1 opakowanie aktywnych drożdży (0,25 uncji)
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • ½ szklanki ciepłej wody (110°F) 6 jajek
  • 6 szklanek mąki uniwersalnej
  • ¼ szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka skondensowanego mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli Olej do smażenia (około 2 kwarty)
  • 2 szklanki białego cukru (do posypania)

Sposób przygotowania

  • W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Odłożyć na bok.
  • Ubij jajka w małej misce, aż będą gęste.
  • Do dużej miski z wgłębieniem pośrodku wsyp mąkę.
  • Do dołka dodać drożdże, jajka, ½ szklanki cukru, mleko, 1 szklankę wody, roztopione masło i sól.
  • Dokładnie ubijaj, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto.
  • Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Rozgrzej olej do 375°F.
  • Ciasto wrzucać porcjami po łyżeczce na olej. Smażyć, aż nabiorą złotego koloru.
  • Pączki odsączamy na ręcznikach papierowych. Pozwól im lekko ostygnąć.
  • Napełnij torebkę cukrem i włóż do niej pączki. Wstrząsaj, aby pączki pokryły się cukrem.
  • Podawać na gorąco.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl