Te charakterystyczne pączki wykonane są z sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Mają zielony kolor i niezwykle niepowtarzalny smak.
Wydajność: wychodzi 12 pączków.
Składniki
- 1 ¼ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku matcha green team
- 2/3 szklanki oleju
- ½ szklanki maślanki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki octu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dla Glazury
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka sproszkowanej zielonej herbaty meczowej
- ¼ szklanki wrzącej wody
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 350°F.
- Połącz w misce pięć pierwszych składników na pączki.
- Połącz mokre składniki w drugiej misce (pięć ostatnich składników).
- Do miski z suchymi składnikami wlać mokre składniki. Mieszaj aż do połączenia.
- Formę na pączki napełniamy ciastem do około 2/3 wysokości. Piec pączki przez 12 do 14 minut. Obróć patelnię mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
- Wyjmij pączki i pozwól im ostygnąć.
- Wymieszaj składniki glazury w średniej wielkości misce.
- Ostudzone pączki zanurzamy w polewie. Całość polewy należy stwardnieć przed podaniem.