Pączki te mają jasnoróżową barwę i niezwykle niepowtarzalny smak. Spróbuj dodać różowe posypki, aby nadać im dodatkowy kolorowy akcent.
Wydajność: Na 15 do 18 pączków.
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1/8 szklanki soku grejpfrutowego
- ¼ szklanki cukru
- 2 ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 jajka
- ½ szklanki masła (plus dodatkowe 2 łyżki), roztopionego
- 4 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki soli 1 łyżka skórki grejpfruta
olej do smażenia
- Dla Glazury
- ½ szklanki soku grejpfrutowego
- 2 ¾ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Podgrzewaj mleko i sok grejpfrutowy w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę.
- Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
- Dodać drożdże i wymieszać jeszcze jeden lub dwa razy. Odłóż na bok i pozostaw do zaparzenia na 5 do 8 minut.
- Jajka wymieszać z roztopionym masłem. Wlać mieszaninę jajek do mieszanki za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego. Włącz go na niskim poziomie.
- Wlać mieszaninę drożdży. Dodawaj mąkę po filiżance na raz. Następnie dodaj sól i skórkę.
- Zwiększ nieco obroty miksera i pozwól mu wyrabiać ciasto przez 8 do 10 minut. Jeśli mieszanina wydaje się zbyt rzadka, dodaj kolejną łyżeczkę mąki.
- Ciasto włożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryj, wstaw do lodówki na noc.
- Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż osiągnie grubość ½ cala i wycinaj pączki.
- Pączki przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce. Pozwól im wyrosnąć na około godzinę.
- Rozgrzej olej w garnku, aż osiągnie 375°F. Smaż pączki przez około 30-45 sekund z każdej strony, a następnie wyjmij je na warstwę papierowych ręczników, aby odsączyć olej.
- Pozwól pączkom ostygnąć.
- W misce wymieszaj składniki glazury. Ostudzone pączki zanurzamy w polewie. Być może będzie konieczne dwukrotne zanurzenie ich w glazurze. Poczekaj, aż glazura zastygnie, kładąc pączki na drucianej kratce nad blachą do pieczenia wyłożoną papierem woskowanym.