Pączki Grejpfrutowe – Przepis

Pączki

Pączki te mają jasnoróżową barwę i niezwykle niepowtarzalny smak. Spróbuj dodać różowe posypki, aby nadać im dodatkowy kolorowy akcent.

Wydajność: Na 15 do 18 pączków.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1/8 szklanki soku grejpfrutowego
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 ¼ łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 jajka
  • ½ szklanki masła (plus dodatkowe 2 łyżki), roztopionego
  • 4 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli 1 łyżka skórki grejpfruta

olej do smażenia

  • Dla Glazury
  • ½ szklanki soku grejpfrutowego
  • 2 ¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania

  • Podgrzewaj mleko i sok grejpfrutowy w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę.
  • Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści.
  • Dodać drożdże i wymieszać jeszcze jeden lub dwa razy. Odłóż na bok i pozostaw do zaparzenia na 5 do 8 minut.
  • Jajka wymieszać z roztopionym masłem. Wlać mieszaninę jajek do mieszanki za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego. Włącz go na niskim poziomie.
  • Wlać mieszaninę drożdży. Dodawaj mąkę po filiżance na raz. Następnie dodaj sól i skórkę.
  • Zwiększ nieco obroty miksera i pozwól mu wyrabiać ciasto przez 8 do 10 minut. Jeśli mieszanina wydaje się zbyt rzadka, dodaj kolejną łyżeczkę mąki.
  • Ciasto włożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryj, wstaw do lodówki na noc.
  • Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, aż osiągnie grubość ½ cala i wycinaj pączki.
  • Pączki przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce. Pozwól im wyrosnąć na około godzinę.
  • Rozgrzej olej w garnku, aż osiągnie 375°F. Smaż pączki przez około 30-45 sekund z każdej strony, a następnie wyjmij je na warstwę papierowych ręczników, aby odsączyć olej.
  • Pozwól pączkom ostygnąć.
  • W misce wymieszaj składniki glazury. Ostudzone pączki zanurzamy w polewie. Być może będzie konieczne dwukrotne zanurzenie ich w glazurze. Poczekaj, aż glazura zastygnie, kładąc pączki na drucianej kratce nad blachą do pieczenia wyłożoną papierem woskowanym.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl