Pączki bezglutenowe – Przepis

Pączki

Te małe dziurki po pączkach są świetnym substytutem pączka. Są lekkie i przewiewne, przypominają pączka drożdżowego. Posyp je cukrem, a Twoi goście nigdy nie dowiedzą się, że są bezglutenowe!

Wydajność: na 4 porcje.

Składniki

  • 5 łyżek mleka kokosowego
  • ¼ łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • ¼ łyżeczki gumy guar
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej olej w rondlu lub frytkownicy do temperatury 300°F.
  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą ręcznego miksera. Ciasto powinno przypominać ciężkie ciasto naleśnikowe.
  • Ciasto nakładać łyżkami na gorący olej. Smażyć partiami. Pączki powinny być ciemnobrązowe (3 do 5 minut).
  • Odsączyć z nadmiaru oleju, umieszczając dziurki po pączkach na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym lub na blasze do pieczenia.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl