Te małe dziurki po pączkach są świetnym substytutem pączka. Są lekkie i przewiewne, przypominają pączka drożdżowego. Posyp je cukrem, a Twoi goście nigdy nie dowiedzą się, że są bezglutenowe!
Wydajność: na 4 porcje.
Składniki
- 5 łyżek mleka kokosowego
- ¼ łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki miodu
- ¼ łyżeczki gumy guar
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozgrzej olej w rondlu lub frytkownicy do temperatury 300°F.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą ręcznego miksera. Ciasto powinno przypominać ciężkie ciasto naleśnikowe.
- Ciasto nakładać łyżkami na gorący olej. Smażyć partiami. Pączki powinny być ciemnobrązowe (3 do 5 minut).
- Odsączyć z nadmiaru oleju, umieszczając dziurki po pączkach na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym lub na blasze do pieczenia.