Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Glazurowane Pączki Drożdżowe.
Te drożdżowe pączki oblane lukrem są jeszcze lepsze niż te sklepowe! Ten przepis na pączki drożdżowe jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu.
Podsumowanie przepisu na pączki drożdżowe w glazurze
- czas przygotowania: 20 minut
- gotować: 35 minut
- dodatkowo: 1 godz. 5 minut
- łącznie: 2 godz
- Porcje: 24
Składniki do robienia glazurowanych pączków drożdżowych
- ¾ szklanki gotowanego mleka
- ⅓ szklanki granulowanego cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 (0,25 uncji) otoczka aktywnych suchych drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody
- 4 szklanki przesianej mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- ⅓ szklanki masła lub margaryny
- 2 jajka, ubite
- olej do głębokiego smażenia
- 2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek mleka
Wskazówki dotyczące robienia glazurowanych pączków drożdżowych
- W dużej misce wymieszaj zagotowane mleko, cukier i sól; odstawić do ostygnięcia, aż ostygnie. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie; odstawić do uzyskania kremowej konsystencji, około 5 minut.
- W misce wymieszaj mąkę i gałkę muszkatołową. Dodaj 2 szklanki mieszanki mąki do mieszanki mleka; ubijaj, aż dobrze się wymiesza.
- Wymieszaj mieszaninę drożdży z mieszanką mleka i mąki, następnie wymieszaj z masłem i jajkami. Mieszaj z pozostałą mieszanką mąki, 1/2 szklanki na raz.
- Gdy ciasto będzie wystarczająco twarde, przełóż je na posypany mąką blat i ugniataj przez 3 do 4 minut. Włóż do miski naoliwionej, przykryj i pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, 30 do 35 minut.
- Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość 1/2 cala. Za pomocą foremki do pączków lub okrągłej foremki wycinamy koła. Odstawić do wyrośnięcia, aż będzie jasne, na 30 do 40 minut.
- Rozgrzej olej o głębokości 1 cala na głębokiej, ciężkiej patelni do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).
- Smażymy pączki na rozgrzanym oleju, po kilka na raz. Smażyć każdą stronę na złoty kolor, następnie wyjąć i odsączyć na ręcznikach papierowych. Posmaruj jeszcze ciepłą lub posyp cukrem.
- Wymieszaj w misce cukier puder i 6 łyżek mleka, aż masa będzie gładka. Zanurzaj ciepłe pączki w glazurze; odstawić do ostygnięcia.
Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania pączków drożdżowych w glazurze
- Liczba porcji na przepis: 24
- Kalorie: 193,7
- % Dzienna wartość *
- białko: 3,2g 6%
- węglowodany: 29,4g 10%
- błonnik pokarmowy: 0,6 g 3%
- cukry: 13,2g
- tłuszcz: 7,1 g 11%
- tłuszcze nasycone: 2,4 g 12%
- cholesterol: 23,2 mg 8%
- witamina a iu: 120,8IU 2%
- odpowiedniki niacyny: 2mg 16%
- kwas foliowy: 47,7 mcg 12%
- wapń: 20 mg 2%
- żelazo: 1,1 mg 6%
- magnez: 6,9 mg 3%
- potas: 52,3 mg 2%
- sód: 53,6 mg 2%
- tiamina: 0,2 mg 18%
- kalorie z tłuszczu: 64,2