Glazurowane Pączki Drożdżowe – Przepis

Pączki

Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Glazurowane Pączki Drożdżowe.

Te drożdżowe pączki oblane lukrem są jeszcze lepsze niż te sklepowe! Ten przepis na pączki drożdżowe jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu.

Podsumowanie przepisu na pączki drożdżowe w glazurze

  • czas przygotowania: 20 minut
  • gotować: 35 minut
  • dodatkowo: 1 godz. 5 minut
  • łącznie: 2 godz
  • Porcje: 24

Składniki do robienia glazurowanych pączków drożdżowych

  • ¾ szklanki gotowanego mleka
  • ⅓ szklanki granulowanego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 (0,25 uncji) otoczka aktywnych suchych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 4 szklanki przesianej mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • ⅓ szklanki masła lub margaryny
  • 2 jajka, ubite
  • olej do głębokiego smażenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek mleka

Wskazówki dotyczące robienia glazurowanych pączków drożdżowych

  1. W dużej misce wymieszaj zagotowane mleko, cukier i sól; odstawić do ostygnięcia, aż ostygnie. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie; odstawić do uzyskania kremowej konsystencji, około 5 minut.
  2. W misce wymieszaj mąkę i gałkę muszkatołową. Dodaj 2 szklanki mieszanki mąki do mieszanki mleka; ubijaj, aż dobrze się wymiesza.
  3. Wymieszaj mieszaninę drożdży z mieszanką mleka i mąki, następnie wymieszaj z masłem i jajkami. Mieszaj z pozostałą mieszanką mąki, 1/2 szklanki na raz.
  4. Gdy ciasto będzie wystarczająco twarde, przełóż je na posypany mąką blat i ugniataj przez 3 do 4 minut. Włóż do miski naoliwionej, przykryj i pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, 30 do 35 minut.
  5. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość 1/2 cala. Za pomocą foremki do pączków lub okrągłej foremki wycinamy koła. Odstawić do wyrośnięcia, aż będzie jasne, na 30 do 40 minut.
  6. Rozgrzej olej o głębokości 1 cala na głębokiej, ciężkiej patelni do temperatury 375 stopni F (190 stopni C).
  7. Smażymy pączki na rozgrzanym oleju, po kilka na raz. Smażyć każdą stronę na złoty kolor, następnie wyjąć i odsączyć na ręcznikach papierowych. Posmaruj jeszcze ciepłą lub posyp cukrem.
  8. Wymieszaj w misce cukier puder i 6 łyżek mleka, aż masa będzie gładka. Zanurzaj ciepłe pączki w glazurze; odstawić do ostygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych dotyczące przygotowania pączków drożdżowych w glazurze

  • Liczba porcji na przepis: 24
  • Kalorie: 193,7
  • % Dzienna wartość *
  • białko: 3,2g 6%
  • węglowodany: 29,4g 10%
  • błonnik pokarmowy: 0,6 g 3%
  • cukry: 13,2g
  • tłuszcz: 7,1 g 11%
  • tłuszcze nasycone: 2,4 g 12%
  • cholesterol: 23,2 mg 8%
  • witamina a iu: 120,8IU 2%
  • odpowiedniki niacyny: 2mg 16%
  • kwas foliowy: 47,7 mcg 12%
  • wapń: 20 mg 2%
  • żelazo: 1,1 mg 6%
  • magnez: 6,9 mg 3%
  • potas: 52,3 mg 2%
  • sód: 53,6 mg 2%
  • tiamina: 0,2 mg 18%
  • kalorie z tłuszczu: 64,2
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl