Ten przepis jest łatwy i pyszny. Zawiera bogatą polewę czekoladową, którą pokochają Twoi goście.
Wydajność: wychodzi 12 pączków.
Składniki
- 1 bochenek rozmrożony, ale nadal zamrożony
- ciasto na chleb
- Olej roślinny
polewą czekoladową
- 8 łyżek roztopionego masła (1 kostka)
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- ½ łyżeczki wanilii
- 3-4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Rozmroź zamrożone ciasto przez noc w lodówce.
- Bochenek pokroić na 12 części.
- Palcami zrób dziurę w środku każdej części. Dwiema rękami rozciągnij otwór i lekko nawiń.
- Pączki układamy na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia.
- Spryskaj plastikową folię nieprzywierającym sprayem kuchennym. Pączki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Smaż pączki na oleju roślinnym przez zaledwie 30 sekund z każdej strony. Wyjmij pączki i ułóż je na blasze wyłożonej ręcznikami papierowymi.
- Aby przygotować lukier, do roztopionego masła dodać kakao i wymieszać.
- Dodać mleko, wanilię i cukier puder. Jeśli chcesz zagęścić glazurę, dodaj więcej cukru pudru. Dobrze wymieszać.
- Oblewaj pączki polewą, gdy są jeszcze ciepłe.