Przeszklone dziurki na pączki – Przepis

Pączki

Te małe dziurki po pączkach są proste i pyszne. Jeśli masz ochotę na tradycyjnego pączka z glazurą, wypróbuj najpierw ten przepis na pączka! Dodaj posypkę lub orzechy, aby uzyskać dodatkową teksturę.

Wydajność: wychodzi 2 tuziny pączków.

Składniki

  • 5 szklanek oleju roślinnego do smażenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki niesolonego masła

Dla Glazury

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 3 do 4 łyżek pełnego mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  • Zacznij od zrobienia glazury. Przesiej cukier do średniej miski.
  • Dolać mleko i ekstrahować, aż lukier będzie gładki. W razie potrzeby rozrzedzić glazurę, dodając dodatkową ilość mleka.
  • Przykryj glazurę folią spożywczą i odłóż na bok.
  • Do dużego garnka o grubym dnie wlej olej. Doprowadź olej do temperatury 350°F przy użyciu średniego ciepła.
  • Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.
  • W małej misce wymieszaj mleko i jajko.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wmieszać masę jajeczną.
  • Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż powstanie miękkie ciasto.
  • Za pomocą łyżki do lodów wrzucaj porcje ciasta na patelnię. Smażyć partiami przez około 2 minuty. Dziurki po pączkach powinny zmienić kolor na złotobrązowy.
  • Usmażone dziurki po pączkach przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
  • Pozostaw pączki do lekkiego ostygnięcia, a następnie wrzuć je do glazury.
  • Połóż je na metalowej kratce, aby nadmiar glazury spłynął. Podawać na ciepło.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl