Te małe dziurki po pączkach są proste i pyszne. Jeśli masz ochotę na tradycyjnego pączka z glazurą, wypróbuj najpierw ten przepis na pączka! Dodaj posypkę lub orzechy, aby uzyskać dodatkową teksturę.
Wydajność: wychodzi 2 tuziny pączków.
Składniki
- 5 szklanek oleju roślinnego do smażenia
- 1 szklanka mleka
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki cukru
- 4 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki niesolonego masła
Dla Glazury
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 3 do 4 łyżek pełnego mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Zacznij od zrobienia glazury. Przesiej cukier do średniej miski.
- Dolać mleko i ekstrahować, aż lukier będzie gładki. W razie potrzeby rozrzedzić glazurę, dodając dodatkową ilość mleka.
- Przykryj glazurę folią spożywczą i odłóż na bok.
- Do dużego garnka o grubym dnie wlej olej. Doprowadź olej do temperatury 350°F przy użyciu średniego ciepła.
- Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi.
- W małej misce wymieszaj mleko i jajko.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wmieszać masę jajeczną.
- Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż powstanie miękkie ciasto.
- Za pomocą łyżki do lodów wrzucaj porcje ciasta na patelnię. Smażyć partiami przez około 2 minuty. Dziurki po pączkach powinny zmienić kolor na złotobrązowy.
- Usmażone dziurki po pączkach przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
- Pozostaw pączki do lekkiego ostygnięcia, a następnie wrzuć je do glazury.
- Połóż je na metalowej kratce, aby nadmiar glazury spłynął. Podawać na ciepło.