Te pączki mają polewę z brązowego masła, która nadaje im bogaty smak. Glazura jest tak fantastyczna, że będziesz chciała ją zjeść samą!
Wydajność: wychodzi około 12 pączków.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki białego cukru (plus 2 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki maślanki (plus 2 łyżki)
- 1 jajko, ubite
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 ½ łyżeczki roztopionego masła
Dla Glazury
- 4 łyżki niesolonego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- ½ łyżeczki wanilii
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 100°C. Spryskaj patelnię z pączkami sprayem do gotowania.
- W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W małej misce wymieszaj maślankę, masło i jajko.
- Do suchych składników dodać mokre. Mieszaj drewnianą łyżką, aż do całkowitego połączenia.
- Foremki na pączki napełnij ciastem i piecz przez 10 minut. Pączek powinien się lekko zarumienić i całkowicie wygotować.
- Wyjmij z piekarnika i pozwól pączkom ostygnąć na blasze przez dwie minuty. Przełożyć na metalową kratkę.
- W małym rondlu na małym ogniu rozpuść masło do glazury, aż się zrumieni. Powinno to zająć około 8 minut.
- Do małej miski wlać masło. Pozostaw poczerniałe kawałki na dnie patelni.
- Zmiksuj cukier puder, wanilię i mleko, aż masa będzie gładka.
- Zanurzaj wierzchołki pączków w schłodzonej (lub ciepłej) glazurze. Pozwól glazurze stwardnieć i podawaj.