Te wspaniałe pączki są fantastyczne na świąteczne śniadanie. Przygotowanie zajmuje tylko około 15 minut, co czyni go jeszcze lepszym!
Wydajność: na 12 porcji.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- Szczypta ziela angielskiego
- Szczypta goździków
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- ¼ szklanki musu jabłkowego
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
Dla Glazury
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki mleka
- ½ szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 350°F.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na pączki.
- Wmieszać mokre składniki.
- Wlać ciasto do plastikowej torby wielkości galona. Odetnij róg torebki i wylej ciasto do lekko natłuszczonej formy na pączki. Wypełnij każdą przestrzeń w przybliżeniu w połowie.
- Piec przez 7 do 8 minut.
- Wyjmij każdy pączek z formy i poczekaj, aż lekko ostygnie.
- Aby przygotować glazurę, rozpuść masło i brązowy cukier w małym rondlu na średnim ogniu.
- Gotuj przez około 2 minuty. Dodaj syrop klonowy i 1 łyżeczkę mleka i ponownie zagotuj.
- Dodać cukier puder i w razie potrzeby ostatnią łyżką mleka rozrzedzić glazurę.
- Trzymaj na małym ogniu podczas zanurzania każdego pączka w glazurze.
- Glazura stwardnieje niemal natychmiast.