Pączki tostowe francuskie – Przepis

Pączki

Te pączki to wyjątkowa odmiana tradycyjnego pączka. Streusel dodaje odrobinę chrupkości, a wnętrze pączka jest miękkie i wilgotne.

Wydajność: wychodzi 18 pączków

Składniki

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • ¾ szklanki granulowanego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego, niesolonego masła

Dla Streusela

  • ¼ szklanki pakowanego brązowego cukru
  • 1 ½ łyżeczki granulowanego cukru
  • ¼ szklanki mąki uniwersalnej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kawałki

Dla Glazury

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka mleka
  • ½ łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  • Na kruszonkę: wszystkie składniki w dużej misce. Na końcu dodaj masło, używając rąk.
  • Przykryj i zamroź na czas przygotowywania pączków.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spryskaj patelnie z pączkami nieprzywierającym sprayem do gotowania.
  • Przygotowanie pączków: wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Dobrze wymieszać.
  • Dodajemy maślankę, jajka i masło i miksujemy na gładką masę.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wypełnij foremki na pączki. Każda forma powinna być wypełniona mniej więcej do połowy.
  • Posyp pączki zimną kruszonką.
  • Piecz przez 6 do 7 minut lub do momentu, aż odskoczą po dotknięciu. Nie przyciemnią się zbytnio.
  • Przenieś pączki na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.
  • Na glazurę: Połącz wszystkie składniki, ekstrakt waniliowy zachowaj na koniec.
  • Wystudzone pączki natychmiast zanurzaj w polewie, a nadmiar strząśnij. Można też posmarować glazurą wierzch pączków.
  • W razie potrzeby posyp pączki cukrem pudrem.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl