Te pączki to wyjątkowa odmiana tradycyjnego pączka. Streusel dodaje odrobinę chrupkości, a wnętrze pączka jest miękkie i wilgotne.
Wydajność: wychodzi 18 pączków
Składniki
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- ¾ szklanki granulowanego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki maślanki
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego, niesolonego masła
Dla Streusela
- ¼ szklanki pakowanego brązowego cukru
- 1 ½ łyżeczki granulowanego cukru
- ¼ szklanki mąki uniwersalnej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 3 łyżki zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w kawałki
Dla Glazury
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka mleka
- ½ łyżki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Na kruszonkę: wszystkie składniki w dużej misce. Na końcu dodaj masło, używając rąk.
- Przykryj i zamroź na czas przygotowywania pączków.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spryskaj patelnie z pączkami nieprzywierającym sprayem do gotowania.
- Przygotowanie pączków: wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę, sól, gałkę muszkatołową i cynamon. Dobrze wymieszać.
- Dodajemy maślankę, jajka i masło i miksujemy na gładką masę.
- Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wypełnij foremki na pączki. Każda forma powinna być wypełniona mniej więcej do połowy.
- Posyp pączki zimną kruszonką.
- Piecz przez 6 do 7 minut lub do momentu, aż odskoczą po dotknięciu. Nie przyciemnią się zbytnio.
- Przenieś pączki na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.
- Na glazurę: Połącz wszystkie składniki, ekstrakt waniliowy zachowaj na koniec.
- Wystudzone pączki natychmiast zanurzaj w polewie, a nadmiar strząśnij. Można też posmarować glazurą wierzch pączków.
- W razie potrzeby posyp pączki cukrem pudrem.