Francuskie Crullery – Przepis

Pączki

To tradycyjny smażony pączek z lekką polewą. Najbardziej wyjątkową częścią tego typu pączków jest tradycyjny skręt ciasta.

Wydajność: wychodzi 18 pączków

Składniki

  • 4 łyżki cukru białego
  • 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 3 jajka
  • 1 ½ łyżeczki tłuszczu piekarskiego Olej do smażenia

Dla Glazury

  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  • Cukier, tłuszcz piekarski, sól i skórkę umieścić w rondlu z gorącą wodą. Doprowadź mieszaninę do miski.
  • Wymieszaj mąkę. Gotuj, aż będzie gęsty. Mieszaj stale.
  • Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijaj po jednym jajku na raz.
  • Rozgrzej olej do 375°F.
  • Używając różowej końcówki, przeciśnij ciasto przez rękaw cukierniczy do pożądanego kształtu na dobrze natłuszczonym grubym kwadracie papierowym. Odwróć papier do góry nogami nad gorącym olejem (aby zachować kształt).
  • Smażyć pączki, aż uzyskają złocisty kolor (około 6–7 minut).
  • Ułóż pączki na tacy lub talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
  • Utrzeć tłuszcz i kontynuować ubijanie, powoli dodając cukier.
  • Dodaj sól i wanilię. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  • Lekko przestudzone pączki polej polewą. Przed podaniem poczekaj, aż glazura zastygnie.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl