To tradycyjny smażony pączek z lekką polewą. Najbardziej wyjątkową częścią tego typu pączków jest tradycyjny skręt ciasta.
Wydajność: wychodzi 18 pączków
Składniki
- 4 łyżki cukru białego
- 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 szklanka mąki uniwersalnej
- 3 jajka
- 1 ½ łyżeczki tłuszczu piekarskiego Olej do smażenia
Dla Glazury
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki śmietanki
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Cukier, tłuszcz piekarski, sól i skórkę umieścić w rondlu z gorącą wodą. Doprowadź mieszaninę do miski.
- Wymieszaj mąkę. Gotuj, aż będzie gęsty. Mieszaj stale.
- Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Wbijaj po jednym jajku na raz.
- Rozgrzej olej do 375°F.
- Używając różowej końcówki, przeciśnij ciasto przez rękaw cukierniczy do pożądanego kształtu na dobrze natłuszczonym grubym kwadracie papierowym. Odwróć papier do góry nogami nad gorącym olejem (aby zachować kształt).
- Smażyć pączki, aż uzyskają złocisty kolor (około 6–7 minut).
- Ułóż pączki na tacy lub talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
- Utrzeć tłuszcz i kontynuować ubijanie, powoli dodając cukier.
- Dodaj sól i wanilię. Mieszaj, aż będzie gładkie.
- Lekko przestudzone pączki polej polewą. Przed podaniem poczekaj, aż glazura zastygnie.