Witajcie przyjaciele, zapraszamy Przepisy na pączki. Dzisiaj będziemy robić Puszyste Pączki Ciasto.
Ten przepis jest bardzo szybki i łatwy do wykonania. Mam formę do pączków, która przypomina formę do muffinek, ale ma otwory w kształcie pączków, a nie dziurki w kształcie muffinek.
Te pączki są pieczone, a nie smażone, więc nie mają tak dużo kalorii. Na wierzch łączę lukier z cukru pudru lub polewę czekoladową.
Można je też obtoczyć w cynamonie i białym cukrze, ale nie klei się zbyt dobrze.
Podsumowanie przepisu na puszyste pączki
- czas przygotowania: 20 minut
- gotować: 10 minut
- łącznie: 30 minut
- Porcje: 12
Składniki do robienia puszystych ciast pączków
- 2 filiżanki mąki uniwersalnej
- ¾ szklanki białego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- ¾ szklanki mleka
- 2 jajka, ubite
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka tłuszczu
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Wskazówki dotyczące robienia puszystych pączków
- Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (325 stopni F). Lekko natłuść formę do pieczenia pączków.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon i sól. Wymieszaj mleko, jajka, wanilię i tłuszcz. Ubijaj, aż dobrze się wymiesza.
- Napełnij każdą miskę pączka około 3/4 objętości. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, aż pączki odskoczą po dotknięciu. Przed wyjęciem z patelni pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Aby przygotować glazurę, w małej misce zmieszaj cukier cukierniczy, gorącą wodę i ekstrakt migdałowy. Podczas serwowania zanurz pączki w polewie.
Informacje o wartościach odżywczych do przygotowania puszystych pączków
- Liczba porcji na przepis: 12
- Kalorie: 196,1
- % Dzienna wartość *
- białko: 3,7g 7%
- węglowodany: 39,9g 13%
- błonnik pokarmowy: 0,6 g 2%
- cukry: 23,6g
- tłuszcz: 2,4 g 4%
- tłuszcze nasycone: 0,8 g 4%
- cholesterol: 32,2 mg 11%
- witamina a iu: 69,6IU 1%
- odpowiedniki niacyny: 2mg 16%
- kwas foliowy: 42,9 mcg 11%
- wapń: 59,7 mg 6%
- żelazo: 1,2 mg 7%
- magnez: 7,6 mg 3%
- potas: 57,9 mg 2%
- sód: 272,3 mg 11%
- tiamina: 0,2 mg 18%
- kalorie z tłuszczu: 21,9