Pączki z siemieniem lnianym – Przepis

Pączki

Ten pączek jest nieco zdrowszy dzięki zawartości siemienia lnianego. Jest tego wystarczająco dużo, ale nie na tyle, aby dzieci to zauważyły. Spróbuj polać je ulubioną glazurą lub polewą cynamonowo-cukrową.

Wydajność: wychodzi około 18 pączków.

Składniki

  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • ½ szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki oleju roślinnego Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • W misce wymieszaj siemię lniane, mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Odłożyć na bok.
  • W osobnej misce ubić razem cukier i jajka. Dodaj maślankę i 2 oleje roślinne.
  • Mieszaj mąkę z masą jajeczną, aż będzie gładka. Kontynuuj dodawanie mąki, aż mieszanina będzie wystarczająco twarda, aby dało się ją ugniatać.
  • Przykryj miskę. Schłodzić przez 10 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na obficie posypanej mąką powierzchni, aż osiągnie grubość ½ cala.
  • Do wycinania pączków użyj foremki do pączków. Pozostaw pączki na 5 do 10 minut.
  • Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie do 360°F.
  • Smażyć pączki partiami na złoty kolor z każdej strony lub przez około 2 minuty z każdej strony.
  • Odsączyć nadmiar oleju, układając pączki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym lub na blasze do pieczenia.
Oceń ten artykuł
houseofdonuts.pl