Ten pączek jest nieco zdrowszy dzięki zawartości siemienia lnianego. Jest tego wystarczająco dużo, ale nie na tyle, aby dzieci to zauważyły. Spróbuj polać je ulubioną glazurą lub polewą cynamonowo-cukrową.
Wydajność: wychodzi około 18 pączków.
Składniki
- 3 szklanki mąki uniwersalnej
- ½ szklanki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka białego cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki oleju roślinnego Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj siemię lniane, mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i cynamon. Odłożyć na bok.
- W osobnej misce ubić razem cukier i jajka. Dodaj maślankę i 2 oleje roślinne.
- Mieszaj mąkę z masą jajeczną, aż będzie gładka. Kontynuuj dodawanie mąki, aż mieszanina będzie wystarczająco twarda, aby dało się ją ugniatać.
- Przykryj miskę. Schłodzić przez 10 minut.
- Rozwałkuj ciasto na obficie posypanej mąką powierzchni, aż osiągnie grubość ½ cala.
- Do wycinania pączków użyj foremki do pączków. Pozostaw pączki na 5 do 10 minut.
- Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie do 360°F.
- Smażyć pączki partiami na złoty kolor z każdej strony lub przez około 2 minuty z każdej strony.
- Odsączyć nadmiar oleju, układając pączki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym lub na blasze do pieczenia.